Читај ми!

Лепши део планете

Спортске игре младих су највећа манифестација аматерског спорта у Европи. Међутим, епитет „аматерски“ ништа не оправдава осим чињенице да је учешће деце на Играма добровољно. Сва такмичења у региону и све пропратне активности организовани су на високо професионалном нивоу какав се ретко виђа и на далеко „озбиљнијим“ спортским догађајима. Да и не наглашавамо колико овакве манифестације значе за будућност региона, континента и планете - на сцени су `неки нови клинци`, који не умеју да мрзе, који се радују дружењима са вршњацима из `комшилука`, са омладином која је дефинитивно лепши део земљине кугле. У Сарајеву се управо приводе крају сусрети девојчица и дечака из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, с лица места чућемо утиске Иване Јовановић, председнице Спортских игара младих Србије.

Један од најбољих атлетичара Србије свих времена Данијел Дане Корица објавио је биографску књигу под називом "Прича о атлетском јунаку нашег доба", коју је написао Милан Томић иначе такође некадашњи атлетичар. Корицини рекорд на 5000 метара тек недавно је надмашио сјајни Елзан Бибић. онај други, на дупло дужој стази, наредне године пуни пола века како је `на снази`, чекајући да и њега неко надмаши, а књига је "чекала" 20 година како би "угледала светлост дана". И ево је ту, као светао пример жестоке борбе, не само на атлетским стазама, већ и против животних неправди које нису штеделе великог атлетичара. Забележили смо изјаве овог драгог човека, џентлмена у души, истинског заљубљеника у спорт, као и његових пријатеља који су својим присуством допринели пријатној промоцији у Свечаној сали Скупштине града Београда.

Српски аутомобилиста Милош Павловић на чувеној стази Спа-Франкоршамп у Белгији наставља такмичење у оквиру `Lamborghini Super Trofeo`шампионата. Јуче су се возиле квалификације за обе трке, као и трка 1, коју је тандем Павловић/Гузман завршио на четвртој позицији, чиме је наставио борбу за титулу. Данас је на програму друга трка. Из чувене белгијске бање, која је све само не `мирна лука` када су у току оваква такмичења, ексклузивно за нашу емисију јавља се српски аутомобилски ас.

Током емисије чућемо и одјеке прве утакмице Црвене звезде у Немачкој, са екипом Хофенхајма, као и неколико актера одбојкашког шампионата Србије у обе конкуренције, у вези са актуелним првенственим колом. Чућемо и селектора женске фудбалске репрезентације Србије Предрага Гроздановића, чије изабранице данас и у уторак играју две пријатељске утакмице. Овог викенда одржава се и традиционални Трофеј Београда у ауто-мото спорту, дисциплини off road.

Такмичари су данас на стазама Златара, које свакако представљају изазов за све њих, а они - у изазовима уживају.

Бележимо, као и сваке суботе, низ дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. На тринаестом издању `Конденза`, фестивала савременог плеса и перформанса, који траје до 29. октобра на више локација у Београду и онлајн, биће одиграно шест представа и перформанса у у организацији Станице Сервиса за савремени плес . На 4. Међународном филмском фестивалу „Притајени тигар, скривени змај" у кинеском граду Пињау, српски редитељ Иван Икић освојио је, као најбољи редитељ по оцени жирија, награду „Роберто Роселини". Награда му је припала за режију филма „Оаза. Под слоганом „Страх, смех, слобода", Фестивал професоналних позоришта Србије „Јоаким Вујић", ове године 56. по реду, биће одржан од 26. октобра до 02. новембра у позоришту „Бора Станковић" у Врању . Изложба `У мени`, Иване Драгутиновић-Соколовски отворена је прексиноћ у Малој сали Галерије Народног музеја у истом граду. Изложба Марије Маше Јовановић актуелна је у галерији СУЛУЈ.

На такмичењу класичног и модерног балета , одржаном недавно на сцени Дома војске у Панчеву, без премца су најбоље биле чланице компаније Балет младих, Института за уметничку игру. У оквиру Фестивала кореографских минијатура, у среду, 28. октобра, биће изведена премијера плесног комада Охрабрење. Девето међународно такмичење дувачких оркестара `Бегеј фест` овог викенда одржава се у Зрењанину. Председник Управног одбора Бадминтон савеза Србије, Радомир Јововић, изабран је за директора Европске бадминтон конфедерације. Изложба "Реконструкција средњовековног ратника" , аутора Тамаша Салме, биће постављена од 26. октобра у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Слушаћемо и музичку групу `Р.У.Љ.А.` из Рашке, сигурно ће њен сингл `Не заборави` пријати љубитељима рок звука. С радом овог састава, који постоји још од 1991.године, упознаће нас члан поставе Небојша Нецо Марић.

Уз поштовање свих епидемиолошких мера, у Суботици је премијерно изведена представа суботичког Народног позоришта „Месец изнад Бафала", у режији Даријана Михајловића. Мини-премијера документарно-експерименталног филма "Face me!", ауторке Јелене Павловић, једног од победничких радова на конкурсу `Миксер Фестивала` и Факултета примењених уметности `BlackBox` предвиђена је за приказивање у четвртак, 29. октобра. Премијера филма "Иза ничег 2", зрењанинског режисера Гвоздена Босића биће одржана у петак, 30. октобра у великој сали Културног центра Зрењанина . У Народном музеју у Панчеву у току је шеста самостална изложба Александра Саше Алимпића. Разним поводима, а сви су лепи по оне који воле афоризме, сатиру и карикатуре, у данашњој емисији говоре Нинус Несторовић, Шпиро Радуловић и Раде Ђерговић. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника нашег дугогодишњег сарадника Милијана Стојанића, витеза кулинарства, академика гастрономије, човека из Гинисове књиге рекорда и прве кутлаче Србије.

Током емисије пратимо све актуелности, како из спорта, тако и из других области света који нас окружује. Све то `гарнирано` музиком која има боју и патину осамдесетих година прошлог века, када је била примарна мелодија, када се уз дивне хитове могло и кувати, и брисати прашина, правити академски радови- било шта, а све тако лако и опуштено. Баш ту атмосферу покушавамо да дочарамо свих ових година у породичном магазину Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво