Олимпијада трећег доба због короне у мини издању

Тринаеста Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба ове јесени, због корона вируса, није одржана у Врњачкој Бањи, али је било спортских мини надметања у општинским удружењима пензионера. Културни део манифестације је, у мањем броју, окупио сликаре на Ликовној колонији, а у припреми је и Олимпијски кладенац литерарних стваралаца.

О значају Олимпијаде трећег доба, подршци коју има од Савеза пензионера Србије и национаног Покрета трећег доба, о положају старије популације у Врњачкој Бањи и околини, разговарали смо са др Светоликом Милекићем (88), председником Удружења пензионера општине Врњачка Бања и једним од оснивача Олимпијаде задужен за књижевно стваралаштво. Иако у дубокој старости и даље је веома активан, а у слободно време чита књиге и игра се са праунуком Деспотом.

У рубрици радио-портрет ћемо представити сликара и иконописца Момчила Вуксановића, Мому Браду из Деспотовца.  Један  је од оснивача Ликовне колоније Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба. Верује да су сликање и иконописање дар који многи открију тек у зрелијим годинама. Иако је по образовању економиста, по убеђењу је, каже, иконописац. Момине иконе и слике красе зидове храмова и кућа широм планете, а највећа инспирација су му лик деспота Стефана и манастир Манасија.

За нашу емисију Мома Брада говори о Ликовној колонији на овогодишњој 13. Олимпијади трећег доба која је, због корона вируса, одржана у мало другачијим околностима.

У минутима за здравље указаћемо на лековита дејства пробиотика. Биће речи о  врстама, дози и дужини њихове примене уз антибиотике и у превентивне сврхе. Међутим, нису сви пробиотици исти, јер их има више од 100 врста. Због тога је Фармацеутски факултет у Београду, у сарадњи са Савезом фармацеутских удружења Србије припремио смернице за примену пробиотских препарата које су засноване на најновијим научним доказима о њиховој ефикасности и безбедности. А када се и како узимају пробиотици, и како да знамо који је прави? Сазнаћемо више од проф. др Браниславе Миљковић са Фармацеутског факултета у Београду.

Рубрику за културу резервисали смо за две збирке песама Драгана Лакићевића „Прохуја" и "Жетелица и Шумановић". Недавно су представљене у Српској књижевној задрузи (СКЗ), а поводом пола века Лакићевићевог књижевног стваралаштва. У збирци "Прохуја" аутор промишља о проласку времена, жалећи за њим. Присећа се давних догађаја и старих пријатеља песника, а један циклус у збирци посветио је дрвећу у Београду. У сонетима збирке "Жетелица и Шумановић" Лакићевић описује слике из последње деценије уметниковог трагичног живота из "шидског периода". У фокусу су зимски пејзажи Саве Шумановића.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница -  Момчило Вуксановић - Мома Брада (Фото/М. Стојадиновић)



Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво