У новој Влади три нова министарства

Дневна статистика вируса корона у Србији не охрабрује. Ситуација је, према речима епидемиолога, претећа. Број нових случајева у Београду повећавао се и током ноћи, кажу надлежни. На инфективном одељењу Опште болнице у Новом Пазару смештено је осам ковид пацијената, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и додаје да забрињава све већи број пацијената у ковид амбулантама у Новом Пазару, Сјеници и Тутину. Он наводи да се разматра могућност претварања Новопазарске бање у привремену ковид болницу са 200 до 250 места.

Инспекторат за рад  кажњава послодавце код којих се утврде неправилности у вези са применом превентивних мера ради  спречавања ширења корона вируса на радном месту, изјавио је министар за рад Зоран Ђорђевић. Додао је да кажњавање није циљ, али да се непоштовање мера не може толерисати. Корона букти у региону.

У Румунији први пут више од 5 хиљада новозаражених. У Хрватској је забележен нови, неславан рекорд. У последња 24 сата, новооблелих је 1 867, док је седам особа преминуло. У Словенији је оболело још 1 656 особа, а још три особе су умрле. У Босни и Херцеговини је потврђено преко хиљаду и 100 нових случајева заразе, а преминуло је 14 оболелих. Од тога је 437 заражених и петоро умрлих у Републици Српској. Бугарска има више од хиљаду и по, а Мађарска преко 2 хиљаде новозаражених.

Пандемија корона вируса била је прва тема последње дебате актуелног председника САД Доналда Трампа и његовог противкандидата Џозефа Бајдена уочи председничких избора 3. новембра. Трамп је најавио "пропаст" ако на изборима победи кандидат демократа. Бајден је обећао милионе нових радних места. Двојица кандидата разменили су тешке оптужбе дебатујући о националној безбедности и утицају Русије и Кине на америчку политику.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сазвао је за сутра у 10 часова нову седницу на којој ће се расправљати о Предлогу закона о министарствима. Тим предлогом  предвиђа се да будућа Влада има 21 министарство, међу њима и три нова - за бригу о породици и демографију, затим за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и Министарство за бригу о селу.

Поводом 23.октобра Дана ослобођења о0д нацизма, 19. Новембра Даана ослобођења у Првом светском рату и 25. Новомбра 1918. Године када је Велика народна скупштина донела одлуку о присаједињењу војвођанских области матици Краљевини Србији, на свечаности у новосадској Градској кући додељена су признања заслужним појединцима и институцијама.

Жреб за квалификација за Светско првенство у Катару одржаће се 7-мог децембра у Цириху, саопштила је Међународна фудбалска федерација ФИФА. Због пандемије корона вируса представници националних савеза неће присуствовати жребу. Светско првенство би требало да се игра крајем 2022-ге године.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник и водитељ: Марица Сердар И Владимир Михајловић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]