Очекује се раст броја новооболелих

Епидемиолози упозоравају да у наредном периоду може доћи до повећања активности коронавируса. "Током наредних дана очекује се да ће број оболелих бити троцифрен, али испод 200," каже епидемиолог Предраг Кон. Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић, рекао је да међу оболелима у овом тренутку највише има младих људи од 20 до 40 година, који спадају у оне "који се баш не придржавају препоручених мера". "Довољна је једна журка, једна музичка манифестација и да букне. Цех неће можда платити онај ко се заразио, али онај из његог окружења ко спада у ризичну групу – да", истиче Тиодоровић. Министарство просвете је у сталној комуникацији са Кризним штабом и пажљиво прати епидемијску ситуцију. Онлајн и ТВ настава је припремљена, али је то крајња мера само ако се покаже да ништа не може да спречи пораст броја новозаражених ученика или студената, рекао је помоћник министра просвете Александар Јовић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и доскорашњи директор Марко Ђурић састали су се у Београду са политичким представницима Срба са Косова и Метохије. Најављена је могућност да представници Срба напусте приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању Заједнице српских општина. Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, после састанка. "Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ", рекао је Петковић.

После обилнијих падавина током ноћи на територији Србије, локалне самоуправе нису пријавиле изливања, нити бујице локалног карактера, саопштено је из "Србијавода". Како наводе, на свим сливовима уведена су 24-орочасовна дежурства свих водопривредних предузећа из система. Ни на једном сливу са притокама водостаји нису достигли редовну одбрану од поплава, нити се то очекује, кажу у "Србијаводама" и наводе да је ситуација под контролом. Све екипе су на терену, додаје се у саопштењу.

Претходне ноћи пао је снег на планинама југозападне Србије - Златару, Златибору, Тари, Јадовнику, и Јабуци, на којој је јутрос био један степен испод нуле. Пред зору се забелела и Нова Варош.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]