Мисија Халијард, зашто се о великом подвигу толико ћутало?

Мисија Халијард поново међу Србима. Иза страног имена, крије се операција Америке и Краљевине Југославије у Другом светском рату. На истим странама још од Великог рата, две земље Алијансе успеле су у другој половини ратне 44-те да задиве свет. На територији окупиране Западне Србије, у периоду од априла до децембра, спасиле су више од петсто савезничких пилота, углавном Американаца. Датум који ће, међутим, остати симбол Халијарда, јесте 10-ти август. Историја га памти као највеће појединачно спасавање савезничких авијатичара у Другом светском рату. Точак историје ће 2004-те у Прањане донети и прво званично обележавање тог значајног историјског догађаја. Зашто се о великом подвигу дуго ћутало ? Шта нам Халијард данас значи? И како треба да схватимо нову дипломатску офанзиву и једне и друге стране? О томе у данашњем Магазину.

После два одлагања због познатих епидемиолошких (не)прилика, четири месеца касније него што је уобичајено, 65. "Стеријино позорје" почело је синоћ и трајаће до недеље, 4. октобра. Зашто је "стварност чуднија од маште", како сугерише овогодишњи слоган фестивала? Може ли "Позорје" да помири различита очекивања и буде истовремено фестивал најбољих представа и фестивал који негује домаћи драмски текст и промовише домаћег драмског писца? Како осека квалитетних домаћих драмских текстова дугорочно утиче на позоришну културу једног друштва? За "Магазин недељом" говори директор "Стеријиног позорја" Мирослав Радоњић.

У Магазину анализирамо сезону из снова Николе Јокића. После Дивца и Стојаковића, поново у НБА имамо велику звезду. Како је један тако млад кошаркаш из Србије, за кратко време, освојио кошаркаски свет у Америци?

Уредник и водитељ: Драгана Живојновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво