Одлука о прваку у Смедереву

На централном тргу у древном Смедереву, тамо где је некада био величанствени корзо, а и сада шетају разне генерације житеља овог гостопримљивог града, данас ће пасти одлука о прваку Србије у боксу. Лозница и београдски Раднички забележили су по једну победу у финалу плеј офа и вечерас, од 19 часова, утврдиће се коме ће припасти ловоров венац за ову сезону. Екипа с Црвеног крста већ неко време појачана руским боксерима, сада са српским држављанством, Лозница од недавно уз квалитетне борце из Украјине и Холандије- биће доброг бокса, нема шта, у граду деспота Ђурђа Бранковића. А у Обреновцу, синоћ, најуспешнији српски профи-боксер Марко Николић забележио је још један тријумф и одбранио појас ВБЦ првака Медитерана у полутешкој категорији, савладавши једногласном одлуком судија чврстог и веома неугодног Француза Патрика Боу. Куриозитет- то је Николићева 17. победа из исто толико мечева, а 11 их је решио нокаутом.

Најбоља женска репрезентација Србије поражена је у Суботици од Француске - 0:2 (0:2) у квалификацијама за Првенство Европе, али изабранице селектора Предрага Гроздановића могу бити задовољне епилогом, јер су против себе имале једну од најбољих селекција света. Можда и превелики респект, без обзира на квалитет који је недвосмислено на страни, у женском фудбалу, далеко развијеније Француске, утицао је да гошће брзо и лако дођу до капиталне предности коју су сачувале до краја утакмице. Ипак, сви комплименти нашим девојкама за труд, борбеност, напредак у сваком смислу, видели смо једну заиста храбру Србију у мечу са фаворизованом Француском. Наредни меч капитен Виолета Словић и наше остале даме играју 24. октобра са Казахстаном, који је још без освојеног бода у квалификацијама и само једним постигнутим голом.

Дилеме више нема- Србија је искрено заволела фудбалски клуб ТСЦ из Бачке Тополе. Њихова игра на гол више већ неко време наилази на симпатије љубитеља фудбала, али после утакмице са реномираном румунском Стеауом, у мечу у коме је постигнуто невероватних 12 погодака и у коме су поклекли тек приликом извођењем једанаестараца, свуда се прича само о овим момцима, који су приказали више него Звезда и Партизан заједно, на све четири одигране утакмице. Саболч Палађи, генерални директор клуба, без обзира на оправдану тугу због неодласка у наредну рунду, има много разлога за понос због издања својих изабраника, баш као што се сви дичимо њима. 

После тачно шест месеци, можда и који дан више, поново ћемо имати госте у студију Радио Београда 1, бар када је ова емисија у питању. Прво, па женско, и то оправдано. Дама изузетног вокала, са стажом у више поп-рок постава, музички педагог, композитор и текстописац Тамара Жежељ / некима позната још из времена када је носила презиме Лакетић / биће то прва гошћа уз коју настављамо где смо стали пролетос, у вези живих гостовања, уз наду да ће се тај број повећавати из дана у дан. Слушаћемо неке од нумера са њеног албума `Опрезна`, на коме су све песме аутобиографске, инспирисане љубавним причама Тамариних блиских особа. До сада је екранизовала четири нумере са албума и планира да сними спот за бар још две песме.

Рукометаши неготинског Хајдук Вељка и крагујевачког Радничког у Нишу, на неутралном паркету, играју одлучујућу бараж утакмицу за улазак у Аркус Супер лигу. Рукометашице Србије у Старој Пазови обавиће припреме за предстојећу ЕХФ недељу. Наш дивни Новак Ђоковић данас игра меч четвртфинала турнира у Риму против Немца Доминика Кепфера, одмах по завршетку дуела чућемо коментар тениског експерта Радмила Арменулића. Занимљиво је да ће бити дозвољено присуство публике на полуфиналним и финалном мечу овог турнира. Пратимо резултате утакмица Линг Лонг Супер и Прве фудбалске лиге Србије, као и остале интересантне вести информације из земље и света. Прва црногорска редитељка Марија Перовић наставила је да ниже успехе, недавно је признање, једно у низу, освојила и у прелепом Требињу, на осмом фестивалу медитеранског филма. "Велика повеља Леотара" је Марији припала за вешту употребу кинематографског израза у савременој и реалистичној драмској причи. Отуда ће ова дама бити гошћа број два у нашем породичном магазину, да мало попричамо о њеном раду, актуелном филмском тренутку, хиперпродукцији серија и много чему још.

Наравно, баш онако како радимо петнаестак година уназад, пратићемо током поподнева и бројна дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Почиње нова сезона у `Гварнеријусу`, и то музичко-поетском вечери под називом `Судбина уметника`. Награда `Печат вароши сремскокарловачке` припала је књижевнику Милошу Јанковићу. `Линија магле`- назив је изложбе отворене синоћ у Малој галерији УЛУПУДС-а, постављена су дела уметнице Соње Жугић. Ево нама још Требињаца- `Цртежи` Веселина Брковића представљени су у галерији Културног центра у Крушевцу, док посетиоци `Галерије 73` на Бановом брду могу да погледају документаристичку изложбу Миливоја Миша Рупића, под називом `Стари занати-знање, вештина и традиција` 

Једанаести фестивал `Стриполис` завршава се вечерас у Културном центру Зрењанина. `Позориште Двориште`, у оквиру поново популарног `Божидарца`, сваке суботе мисли на љубитеље театра на отвореном. Почиње нова се зоне и у Коларчевој задужбини, у којој муке муче око ствари невезаних за уметност, али дају све од себе да се то што мање осети у уметничком смислу, на ту тему говори нам директорка `Коларца` Јасна Димитријевић. Новосадски фестивал књига `НОФЕК`, иза кога стоје млади, талентовани људи, заслужује пуну пажњу уметничког дела јавности. Изложбом `Поља сећања`, галерија `Новембар` представља београдској публици најновије одабране радове Бранкице Жиловић- Шовен, која већ годинама живи, ствара и предаје у Паризу.

Аутономни фестивал жена одржаче се први пут од 21.септембра до 10.октобра на више локација у Новом Саду. Сутра ће бити одржано свечано отвкривање споменика Краљу Петру Првом у Сремској Митровици. Клуб кошаркаша у колицима `Сингидунум` данас и сутра организује `Трофеј Београда 2020` у овом спорту. На турниру Светског јуниорског купа у бадминтону, одржаном у Словенији прошлог викенда, Србији су припале једна златна и једна бронзана медаља. Под насловом `Модрица на папиру`, објављена је књига афоризама Константина Мелихана, једног од водећих руских хумориста, изабрао их је и на српски превео Александар Чотрић. Тенор Славко Николић снимио је нови компакт диск са провереном сарадницом Милицом Поповић. Нова сезона и премијера у Малом позоришту `Душко Радовић`, први путн се приказује `Гуливер`. `Графички колектив` је са пријатељима обележио усељење у нове просторије. Редителкју Ивану Икићу припало признање на фестивалу у Венецији, за остварење `Оаза`, за које је писао и сценарио. Међународни фестивал `Ухвати филм` одржава се од 23.до 27. септембра у Новом Саду. Удружење `Тачка сусретања` из Вршца приређује вечерас у 18 часова јавни час глуме у извођењу драмске уметнице Јелице Брестовац. 

`Рефлектор театар` поново је у старом сјају, његова адреса сада је `Дорћол Платз`, тамо се играју представе. Сутра се изводи `Сумњиво лице`, кога ће моћи да погледају и наши слушаоци, о актуелном тренутку овог позоришта говори његов директор Марко Панајотовић. Из Дома омладине Београда јавља нам се Милица Шеварлић, и они већ годинама мисле на оне који прате наш програм, па ће и данас бити бесплатних улазница. Чућемо и нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, најавићемо и традиционални `Фиш фест`, који се одржава наредног викенда крај Небојша куле.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво