Челична српска песница

Одбрана титуле шампиона Медитерана WBC у режији српског аса магичног четвероугла Марка Николића добила је нови датум, трећи у овој години и заказана је за 18. септембра 2020. у Обреновцу. Челична песница српског бокса са скором од 25 победа (од тога 11 нокаутом) без иједног пораза, бориће се против изазивача из Француске Патрика Боиса који долази максимално спреман и мотивисан да преотме титулу нашем шампиону. Упркос томе што је меч два пута отказан због пандемије вируса корона, мотивација код српског јунака није изгубила, већ је напротив добила на интензитету и он вредно ради на томе да меч у Обреновцу дочека никад спремнији.

Да се у Србији бира „најспортскији град", Зрењанин би свакако био међу главним кандидатима, ако не и најозбиљнији фаворит. Становници овог града и његове околине кроз историју су освојили 23 олимпијске медаље, па не чуди што је Зрењанин недавно одлуком Европске асоцијације престоница и градова спорта (ACES Europe) проглашен за један од градова спорта 2021. Главни критеријум за доделу награде су улагања у спортску инфраструктуру и програме намењене деци, младима и особа са инвалидитетом. Наш саговорник овог поподнева је Симо Салапура, помоћник градоначелника и шеф тима за кандидатуру Зрењанина за ово ласкаво звање.

Одличан атлетски митинг је за нама у Новом Саду, млади `лавови` и `лавице` тренирају пуном паром баш као да ће за који дан проћи пандемија и једва ћекају да покажу свету шта знају и умеју. Принцеза скока у даљ Милица Гардашевић, која је вишеструко скренула пажњу љубитеља краљице спортова, победила је на свом првом овогодишњем такмичењу скоком од 6 метара и 30 центиметара. Она и њен тренер Марко Милинков, који годинама раде заједно, уверени су да је спремна за далеко бољи резултат, кажу да ће имати бар још једно слично такмичење,а онда- верују- коначно и мало среће да најзад изађу на међународну сцену. Када се прича о будућности српске атлетике, Милицу Гардашевић никако не треба испустити из вида.

На истом такмичењу, одличан је био и Страхиња Јованчевић. Оставио је траг у песку иза 7.75 метара, а потом трчао спринт на 100 метара, први пут од 2014.године. Постигао је време 10.61, у жељи да осети које убрзање може да постигне. То је учинио по идеји свог оца и тренера Милорада, као и његовог саветника Горана Обрадовића. Страхиња истиче да је презадовољан узлазном линијом којом иду његове даљине, верује да ће све бити како треба на првенству државе на отвореном, где му је- до сада-најбољи резултат 7.98 метара. У дворани је достигао 8.03, што је било довољно за бронзану медаљу на Европском шампионату у Глазгову. Дефинитивно, још један младић изузетног талента и истих таквих могућности.

Разговараћемо са доста спортских посленика, чути разговоре са онима који једва чекају да прође пандемија, како би се вратили на терене који им живот значе. Такође, бавимо се и дешавањима из света који нас окружује, из света културе, јавног и уметничког живота. Филм `У славу љубави`, ауторке Тамаре Дракулић, светску премијеру имаће на ревији документарног филма `Сарајево Филм Фестивала 2020`. У Сирогојну је јуче почео фестивал `Свет музике`, у организацији тамошњег музеја. Са Трга шабачких жртава сутра ујутру у 7 часова креће 11. Церски марш. Производи српских произвођача са Косова и Метохије од сада су доступни потрошачима широм света. Прва онлајн продавница у нашој јужној покрајини, под називом `Купуј са Космета`, почела је са радом крајем прошле недеље. Глумица Александра Балмазовић је врло вредна- у Словенији, где живи, актуелна је серија `Срећом самци`, а овде код нас `Јунаци нашег доба`, као и снимање тв серије `Бележница професора Мишковића`.

Отворен је легат Војислава Илића млађег у Музеју српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу `Адлигат`. Први међународни онлајн курс `Опера за децу` траје до 21. августа. Говоримо и о колективној изложби у Дому омладине Београда, под називом `...ако утопија успе...``. Изложба графичарке Сузане Вучковић биће представљена посетиоцима Културног центра Зрењанина до 20. августа. У прелепом амбијенту Смедеревске трвђаве, Биљана Крстић и њен `Бистрик` у једном дану снимили су чак 10 нумера у видео формату. Уједно, Биља, у сарадњи са старим, провереним сарадником Микијем Станојевићем, увелико ради и на музици за филм `Црна свадба`.

Представљамо овог поподнева и кошаркашки камп ,,Grawe Three Points" , чији је домаћин Јахорина и кроз који је већ прошло око 12 и по хиљада малишана жељних знања из ове атрактивне и динамичне игре. Народна библиотека Србије и Задужбина Милана Младеновића приређују онлајн трибину `Поштеније нисам могао да потрошим године`, посвећену лидеру групе ЕКВ, о томе нам прича модератор вечери Милена Ђорђијевић. Изложба цртежа уметнице из Пирота Драгане Драгутиновић под називом `Не можеш ми ништа` отворена је у галерији `Арт 55` у Нишу. Пред нама је и изложба `Поклони и откупи Етнографског музеја у Београду / Личне историје- заједничко наслеђе`. Чућемо и риболовца Николу Мирјачића, који се- са својим другаром Иваном Вулетићем- на реци Топлици, после борбе која је трајала око 40 минута, успео да упеца и извади сома од 2.26 метара, тешког 67 килограма, једног од највећих примерака икада упецаних.

Иако је епидемија вируса корона одложила већину културних и забавних манифестација, Балканска смотра младих стрип аутора у Лесковцу одржава се овог викенда. Истина, ове године без предавања и радионица,  Смотру обележавају изложбе. Према речима Марка Стојановића, познатог стрип цртача и челног човека школе стрипа `Никола Митровић Кокан`, која је главни организатор, своја дела приказаће рекордних 2.839 излагача из 73 земље света, током три дана фестивала на југу Србије. 

Трудићемо се да и ове суботе наша емисија садржи за сваког нешто, од свега по мало, да буде окренута различитим генерацијам и старосним добима, зато је и третирамо породичним магазином. Витез кулинарства Милијан Стојанић, као и у претходних безмало 15 година, понудиће предлог јеловника за недељни ручак, а пре и после прилога и укључења слуашчемо старе, добре хитове из 80-их година прошлог века, домаће и стране, гарниране актуелним хитовима са домаћих и светских топ-листа.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво