Жетва

У Србији је почела жетва пшенице која је засејана на око 580 хиљада хектара. Процењује се да би укупни приноси могли премашити 2 и по милиона тона, од чега би, после подмирења домаћих потреба, више од милион тона отишло за извоз.

Ратари из Баната нису задовољни родом, а ни откупном ценом, па ће пшеницу углавном лагеровати.

У Мачви је у току жетва јечма. Приноси и квалитет су изненађујуће добри, што се очекује и од пшенице.

Тропске температуре и висока влажност ваздуха негативно утичу на домаће животиње, посебно на краве. О томе како да се ублажи топлотни стрес код крава разговарали смо са професором Пољопривредног факултета у Београду Владаном Богдановићем.

Берба вишања у знаку је неизвесног откупа и ниске цене. Зато многи произвођачи одустају од бербе.

На јавни позив за субвенције за куповину трактора домаће производње снаге до 60 киловата, који је истекао 30-ог јуна, стигло је 636 захтева, од чега је 335 већ исплаћено, потврдила је директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.

У емисији Недељом за село чућете и причу о томе како и у тешка и смутна времена људи чезну за лепотом. То се показало током ванредног стања када су многи грађани, посебно старији, желели да набаве цвеће и тако оплемене своје куће, станове и дворишта. О томе нам је причала цвећарка и председница Удружења Смедеревски ђурђевак Љиљана Пешић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

број коментара 0 Пошаљи коментар