Жетва

У Србији је почела жетва пшенице која је засејана на око 580 хиљада хектара. Процењује се да би укупни приноси могли премашити 2 и по милиона тона, од чега би, после подмирења домаћих потреба, више од милион тона отишло за извоз.

Ратари из Баната нису задовољни родом, а ни откупном ценом, па ће пшеницу углавном лагеровати.

У Мачви је у току жетва јечма. Приноси и квалитет су изненађујуће добри, што се очекује и од пшенице.

Тропске температуре и висока влажност ваздуха негативно утичу на домаће животиње, посебно на краве. О томе како да се ублажи топлотни стрес код крава разговарали смо са професором Пољопривредног факултета у Београду Владаном Богдановићем.

Берба вишања у знаку је неизвесног откупа и ниске цене. Зато многи произвођачи одустају од бербе.

На јавни позив за субвенције за куповину трактора домаће производње снаге до 60 киловата, који је истекао 30-ог јуна, стигло је 636 захтева, од чега је 335 већ исплаћено, потврдила је директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.

У емисији Недељом за село чућете и причу о томе како и у тешка и смутна времена људи чезну за лепотом. То се показало током ванредног стања када су многи грађани, посебно старији, желели да набаве цвеће и тако оплемене своје куће, станове и дворишта. О томе нам је причала цвећарка и председница Удружења Смедеревски ђурђевак Љиљана Пешић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво