Уведена ванредна ситуација у Крагујевцу

У Крагујевцу је због повећаног броја заражених вирусом корона уведена ванредна ситуација. Кризни штаб у том граду је, после сагледавања епидемиолошке ситуације, а како би се стало на пут даљем ширењу вируса, одлучио да прогласи ванредну ситуацију.У најновијем извештају Института за јавно здравље у Крагујевцу, наводи се да је у том граду потврђено још 50 случајева заразе ковидом 19, а у целом Шумадијском округу регистровано је 60 случајева.

Претходних дана Врање бележи већи број новооболелих од корона вируса, због чега и у том граду штаб разматра ванредне мере. Специјална болница за плућне болести у Сурдулици је ковид болница и прима пацијенте из Пчињског округа.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је близу тога да се у Београду предложи ванредна ситуација као у Новом Пазару. Он је нагласио да је потребно доносити мере брзо, пошто се за три дана може дуплирати број заражених. И министар здравља Златибор Лончар упозорава да ако нема личне одговорности, увешће се додатне мере.

Министар одбране Александар Вулин позитиван је на Ковид 19. Код њега је вирус потврђен приликом редовног тестирања свих с којима је долазио у додир. Један од државних секретара у Министарству одбране иначе, хоспитализован је због вируса. Како је наведено, Вулин се осећа добро, нема  симптоме инфекције и налази се у самоизолацији. И директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позитиван је на вирус корона. Према медијским извештајима, он је у самоизолацији, нема симптоме и добро се осећа.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником  Словеније Борутом Пахором, који га је обавестио о одлагању састанка Брдо-Бриони Процеса због епидемиолошке ситуације у региону. Председник Вучић је рекао да се нада да ће околности ускоро дозволити могућност да се лидери Западног Балкана и председници Словеније и Хрватске састану у оквиру тог Процеса, који Србија веома цени и у њему активно учествује, а који се показао значајним покретачем сарадње у региону. Вучић је захвалио Пахору на подршци Словеније европском путу Србије, као и европској будућности Западног Балкана, а чиме значајно доприноси миру и стабилности у региону. Двојица државника су изразила наду да ће се свет, уз међусобну солидарност, ускоро изборити са пандемијом вируса корона и вратити се на пут друштвеног и економског напретка.

У свету је вирусом корона заражено 9 милиона и 900 хиљада људи, док је више од 495 хиљада преминулих. Највише оболелих и нових случајева и даље је у Сједињеним Америчким Државама. Следи Бразил и Русија.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уреднице вести: Тина Амић и Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво