Жетва на прагу

Ратари ових дана полако спремају комбајне за жетву која би требало да почне за двадесетак дана. Род пшенице у Србији биће мањи од десетогодишњег просека, али хлебног зрна биће и за домаће потребе и за извоз. То је процена познатог стручњака професора Мирослава Малешевића са којим смо, уочи почетка жетве, разговарали о стању на житним пољима, квалитету, али и очекиваним откупним ценама пшенице.

У Расинском округу још се сагледавају последице невремена са градом које је пре десетак дана погодило то подручје. Комисије за процену штете су на терену, а угрожена пољопривредна газдинства у александровачкој и трстеничкој општини посетили су и представници Министарства пољопривреде.

Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић позвао је пољопривреднике да осигуравају усеве и засаде и упозорио да премије сада уплаћује само 3 одсто газдинстава.

У Србији је у току берба јагода, а произвођачи ове године имају разлога за задовољство. Род и квалитет су одлични, а и цена је виша него претходних година. То нам је потврдио и Небојша Петрић кога смо у атару села Бачинци, код Шида, затекли у брању јагода.

У емисији Недељом за село чућете и како је породица Кокановић из Београда, потакнута једном књигом, купила имање на обронцима Рајца и почела са производњом и прерадом малина.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]