Забрањено кретање до понедељка у 5.00

У Србији је у току забрана кретања који ће трајати до понедељка у пет ујутру, што је нови режим забране кретања викендом, у циљу сузбијања епидемије корона вируса. У Србији је 1476 људи заражено, а 39 особа је преминуло. Београд је и даље највеће жариште, а епидемиолози упозоравају да морамо да се придржавамо донетих мера. У случају кршења забране кретања, превиђена је новчана казна од 50 хиљада до 150 хиљада динара.

До сада су 474 особе старије од 65 година ухваћене у кршењу забране кретања и 2.157 осталих грађана, изјавио је за РТС директор полиције Владимир Ребић. Потврдио је да је јуче приведен фудбалер Александар Пријовић, уз још 20 особа, којима је у хотелу "Краун плаза" служено пиће, чиме је прекршена забрана окупљања више од 5 лица на једном месту. Свим ухапшенима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

У складу са новим мерама, старији од 65 година у набавци су били јутрос од 4 до 7 часова, уместо као до сада недељом ујутру. Министар трговине Расим Љајић рекао је за РТС да нема несташице робе, али да је квасац на листи дефицитарних производа сада заменио грашак, којег у продавницама има, али мање него раније. Напомиње да је сировинска база добра и да домаћом призводњом могу да се задовоље потребе за основним намирницама.

У Србију је слетело свих 11 руских авиона, који су допремили помоћ за борбу против корона вируса, саопштило је Министарство одбране. Нашој земљи је достављена опрема за епидемиолошко дијагностиковање и дезинфекцију објеката, и дошло је 87 руских војника, међу којима су војни лекари и вирусолози.

Председник Александар Вучић саопштио је да се приводи крају набавка респиратора и заштитне опреме. То је објављено на инстаграм профилу "Будућност Стрбије АВ". Председник је раније рекао да је Србија потписала уговоре о куповини хиљаду и 100 респиратора, а да ће 500 респиратора стићи у земљу у наредних неколико дана.

У кругу Војномедицинског центра Карабурма почела је реконструкција постојећег и изградња дела објекта који ће бити нова болница намењена пацијентима оболелим од корона вируса са лакшом клиничком сликом, капацитета 70 кревета. Реч је о донацији фирме "Термомонт" и партнера, а имајући у виду намену објекта и хитност градње, радови ће се изводити у три смене, 24 часа дневно, како би објекат био завршен до 21-вог априла, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Расте број заражених корона вирусом у региону. У Босни и Херцеговини инфицирано је 614 људи, а умрло 19. У Републици Српској оболело је 299 особа, а међу 7 преминулих је и генерални секретар Црвеног крста Српске Ђоко Михајловић. У Црној Гори је број оболелих порастао на 197. У Хрватској је заражено више од хиљаду, а преминуло 8 особа. Словенија је пријавила 977 оболелих, 22 жртве. Због корона вируса - пола планете је у карантину. Има више од милион и 100 хиљада инфицираних, умрло је 60 хиљада људи. У Кини је троминутним ћутањем одата пошта свим жртвама корона вируса.

Студенти Универзитета у Београду свој дан, 4-ти април, обележавају бројним хуманитарним акцијама. Хиљаде студената помажу колико могу, волонтирају, достављају храну и потребне ствари онима који нису у могућности да их набаве, праве визире, маске и раде на стварању првог српског респиратора. Ректорски колегијум Универзитета у Београду саопштио је да је поносан на доприносе студената, као и на њихово ангажовање током трајања пандемије корона вируса.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Тина Амић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво