Дунавски лосос

Током ванредног стања и, генерално, ванредних околности борбе свих нас против вируса корона, репризираћемо неке од најзапаженијих и најзанимљивијих емисија из досадашње, готово десетогодишње продукције. А кад стане вирус - поново ћемо, премијерно, КОЈЕКУДА!! Ове недеље, репризирамо емисију забележену у Бајиној Башти и емитовану премијерно 2013. године.

Пре око 600 хиљада година Панонско море се, после 30 милиона година, повукло и формирала се хидрографска мрежа којом и данас доминира река Дунав и његове притоке. Део живог света се током тог периода полако прилагодио животу у текућој, речној води. У рекама Дунавског слива, и многим другим у Европи, стотинама година живео је Дунавски лосос, али је, у међувремену, из већине нестао, због загађености, лова и индустријализације уопште.   

Дунавски лосос данас живи у неким чистијим, углавном планинским рекама, а код нас га има у Дрини и околним притокама.

Популација младица, како још зову ову врсту рибе, све је угроженија, и због тога се у последњих неколико деценија, у неколико европских земаља, а од предпрошле године и у Србији, ради на вештачком мрешћењу дунавског лососа. Човек полако и мукотрпно, ипак успева да поправи оно што је сам покварио.

О пројекту вештачког мрешћења младица у Бајиној Башти, ауторке емисије Којекуда, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић, разговарале су са координатором пројекта Миланом Поповићем.

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво