Мраз „обрао“ кајсије, највеће штете у воћњацима у Војводини

На многим локалитетима у Србији мраз је нанео штету воћњацима. Највише су страдали засади кајсија , бресака и трешања у Војводини, али и у околини Чачка. Стручњаци процењују да ће род кајсија бити смањен за чак 90 одсто.

Пролећна сетва је на прагу . Зато пољопривредници сваку прилику користе да уђу у њиве како би припремили земљиште. Проблем им је, међутим, што због забране кретања од 17 до 5 часова, имају ограничено време да обаве све неопходне послове. Поред тога, отежано је добијање дозвола за кретање у време полицијског часа.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић уверен је да ће сетва, и поред ванредних околности, бити обављена на време и како треба. Он је позвао пољопривреднике да се прилагођавају времену кретања.

И поред снега и нижих температура стање озимих усева је добро. У Удружењу Жита Србије очекују добру жетву пшенице и истичу да су тренутне залихе хлебног зрна и кукуруза довољне за годину дана, тако да нема бојазни од било каквих несташица.

Земљорадничке задруге у Војводини помажу пољопривредницима старијим од 70 година и чиниће то и убудуће како ниједна њива не би остала запарложена, каже председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво