Жељка Цвијановић

Политичка криза, која је уследила после одлуке Уставног суда БиХ о власништву над пољопривредним земљиштем у Републици Српској, један је од најтежих тренутака након Дејтона, сматра српски члан Председнишва БиХ Милорад Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оцењује да стране судије у Уставном суду умањују легитимитет и суверенититет БиХ и каже да контрадикторне одлуке ове институције стварају правну несигурност.

Српски представници заједно са представницима хрватског народа предлажу да уместо тројице страних судија, чланови Председништва БиХ предложе домаће, а да то потврди Дом народа. Осталих 6 судија би се бирало као до сада, двоје из Републике Српске и четворо из Федерације.

Неучествовање Срба у доношењу одлука у заједничким институцијама БиХ, до кога је дошло после одлуке Уставног суда, у Српској сматрају правно и политички легалним. Тврде и да се тиме спречава антидејтонско деловање у Босни и Херцеговини.

Супротно томе, у СДА оцењују да једнострано оспоравање Уставног суда представља кршење Дејтонског мировног споразума и напад на уставни поредак БиХ.

Како ће актуелна политичка криза у БиХ утицати на рад заједничких институција? Да ли ће Сарајево прихватити позив на дијалог? Како види будућност Републике Српске и Босне и Херцеговине? О Дејтонском споразуму, 25 година након његовог потписивања, за магазин Седмица говори председница Републике Српске, Жељка Цвијановић.

Аутор Наташа Ракетић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се