Доживети стоту

Како живе станари Геронтолошког центра Београд на „Бежанијској коси“ и колико држава брине о њима? Одговоре ћемо потражити од министра за рад и социјалну политику Зорана Ђорђевића који је недавно обишао кориснике у тој установи. О условима смештаја и квалитету услуга говориће и корисници.

А како треће доба проводе Лесковчани у Установи за одрасле и старије у граду на Ветерници? У тој установи живи 180  људи, а за пет и по деценија  колико  постоји, знатно је унапређен квалитет услуга и приступ корисницима о којима брине  75  запослених. Станари овог дома не крију задовољство што старост проводе окружени љубављу и пажњом. Социјални радник Јагода Сојиљковић и психолог Маша Стаменковић тврде да живот у познијим годинама може да буде безбрижан и леп и у дому за старе. На то ће указати и станари дома, Лесковчани Станко Новковић и Станојка Митровић.

Недавно је у САНУ одржан Међународни научни скуп „Стотину година од рођења академика Рајка Томовића - тамо где се састају инжењеринг и природа". О постигнућима у биотехници, управљању покретима екстремитета код пацијената са повредама и парализом и о значају Томовићеве бионичке шаке, познатије као  „Београдска", разговараћемо са академиком Дејаном Поповићем, чланом Одељења техничких наука у САНУ.

Минуте за добру књигу резервисали смо за наслов Бориса Субашића „Путник по Светој гори" у којем аутор открива благо атонског поднебља, његову историју и предања.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница  - Маша Стаменковић и Јагода Стојиљковић (Фото/М. Стојадиновић)

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]