Моја књига

Историчар Дејан Ристић говори о томе зашто воли дело ''Животи краљева и архиепископа српских'' Данила Другог. Зборник познат под називом ''Животи краљева и архиепископа српских'' представља једну од најзначајнијих књига коју нам је завештало средњовековно књижевно и духовно наслеђе. У овом делу испричани су животи српских владара и црквених великодостојника из друге половине XIII и прве половине XIV века. Поред несумњиве књижевне вредности текстови сабрани у овом зборнику представљају и прворазредни историјски извор.

Аутор зборника, архиепископ Данило Други или Данило Пећки, како се обично назива, једна је од најсвестранијих личности српског средњег века. Племић по пореклу, Данило Други је по свом образовању и животу био уистину ренесансна личност. Био је теолог, духовник, аскета, ратник, војсковођа, градитељ, историчар, писац...Био је игуман манастира Хиландара и поглавар српске православне цркве. Имао је и више значајних државничких мисија. Био је саветник неколицине најзначајнијих српских владара, Милутина, Стефана Дечанског и краља Душана. 

Наш саговорник говори о свом првом сусрету са овим делом, шта му оно значи као историчару и о томе зашто га сматра правим бисером наше књижевности, које читаоцима и данас може бити истински занимљиво. Дејан Ристић је дипломирао историју на Филозофском факултету у Београду. Похађао је специјализоване едукације у Јерусалиму и Лондону из области државне управе и истраживања холокауста. Аутор је и коаутор већег броја књига и научних радова. Радио је у Архиву Србије. Био је управник Народне библиотеке Србије и државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво