Моја књига

Књижевник Симеон Маринковић говори о томе зашто воли збирку песама Бранка Радичевића, и зашто се песмама ове збирке често враћа. Зачетник српске романтичарске лирике и један од наших најзначајнијих песника 19. века Бранко Радичевић је створио песничко дело које је значило преломну тачку у развоју српског песништва. Он је творац праве, модерне уметничке поезије на чистом народном језику и у стилу европског песништва. Био је следбеник Вукових идеја и заговорник његове језичке реформе. Даровит и суптилан лиричар, Бранко Радичевић је уметничку поезију прожео младалачким духом, обогатио новом садржином и формом, свежим мотивима и модерним сензибилитетом. С неспутаваном слободом, каткад и несташно, Бранко је у песмама откривао своја осећања, чежње, уживања, сласти, заносе и опијеност животом, али и своју тугу и сету због пролазности.

Симеон Маринковић је завршио Учитељску и Вишу педагошку школу у Крушевцу, Филозофски факултет у Скопљу, а магистрирао је  и докторирао на Филолошком факултету у Београду. Радио је као учитељ, регионални просветни саветник, професор методике српског језика и књижевности на Универзитету у Нишу, а био је и саветник за питања образовања у Влади Републике Србије. Издавачку кућу ''Креативни центар'' основао је 1989. године, где и данас ради као главни уредник. Објавио је велики број књига за децу и младе. За своје стваралаштво добио је награду ''Доситејево перо'', а за књигу ''Стилске игре'' награду за најбољу књигу ''Политикиног забавника''.


 Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]