Којекуда - реприза

Међу многа чудеса и занимљивости наше земље убрајамо данас природно лечилиште – тј Бању - Русанду. Сасвим близу Зрењанина, у насељу Меленци, покрај лепог језера Русанда лежи ова прекрасна бања. Поменуто језеро је лековито и чини да се ова бања издваја од осталих у нашој земљи. Наиме, његово дно је испуњено чистим муљем, које мирише на сумпор-водоник, и неорганског је порекла. Тај муљ и блато које се извлачи из језера Русанда једно је од најлековитијих код нас…

Језеро Русанда се пружа на површини од 4 км2, и представља реликт некадашњег пространог Панонског мора...и оно најинтересантније рећи ћемо тек сад: ово језеро је слано, баш слано...сланије од мора..како то, питате се ви...па ето тако..слушајте данашњу причу, забележену тик поред језера једног новембарског преподнева.

Има још чудеса које можемо одмах да вам откријемо: тих дана прошле јесени, седеле смо на обали језера којег заправо није било..шта је ово, питате се ви сада... вероватно ...Замислите пред собом пространство окружено шеваром и трском, мало нижег нивоа од околине, (јер језеро иначе није дубоко), које је прекривено белом скрамом...воде нема...једноставније говорећи, пресушило је ( деси се то понекад, кажу нам)..а бела покорица је сасушена со, она иста због које је вода језера, кад је има...слано, баш озбиљно слано.

Али ако говоримо о лековитост бање Русанда, много важнији је поменути муљ са дна језера. Ово чувено блато које се користи (стручним језиком говорећи) у пелоидној терапији некад је било извожено у главне Европске престонице. Јасно је да језеро Русанда нема само естетску улогу, и не служи само да привуче пажњу туриста, већ је од кључног лековитог значаја и од њега потиче једно од главних природних лековитих фактора који се искоршићавају у овој бању.

Отуда није ништа необично ни веровање да је насеље Меленци у чијем оквиру се она налази добило име по њој - сматра са да име потиче од турске речи „мелиса" што значи мелем, односно лек.

Причу забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво