Недељом за село

Цена товљеника напокон је почела да расте. Произвођачи кажу да је то последица спољних фактора, пре свега афричке куге свиња, а не стабилизације и уређења домаћег тржишта. Држава је интервенисала - Републичка дирекција за робне резерве  објавила је јавни позив за натуралну размену до 5 хиљада 445 тона меркантилног кукуруза за товну стоку, по паритету 8,61 килограм кукуруза за килограм товљеника, односно 15,68 килограма кукуруза за килограм товне јунади.

Произвођачи јабука и даље муку муче са прошлогодишњим родом који немају коме да продају. Једини излз је у проналажењу нових тржишта.

О стању пшенице разговарали смо са познатим стручњаком у тој области професором Мирославом Малешевићем Он каже да је извесно да ће овогодишњи род бити умањен 20 до 30 одсто. То је последица касне сетве, али и дугог сушног периода.

Већ у предстојећој жетви пшеница би добрим делом требало да пређе на систем плаћања по квалитету, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

О изменама и допунама ИПАРД програма, које се односе пре свега на испуњеност националних стандарда у сектору воћа и поврћа, али и о томе може ли Србија да изгуби део средстава из фонда Европске уније   разговарали смо са Александром Бугуновићем из Привредне коморе Србије.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]