Романо Тхем

У данашњој емисији разговарамо са Адемом Адемијем, искусним ромским активистом из Македоније који нам говори о Европској мрежи за равноправност Рома која је пред оснивањем и чије ће седиште бити у Бриселу. Мрежу чини више од 30 ромских организација са Западног Балкана и из Турске. Циљ је, између осталог, борба против антициганизма у државним институцијама.

Из старог центра Букурешта принудно је евакуисано 27 ромских породица. Власти нису обезбедиле никакав алтернативни смештај за око 100 људи међу којима је и велики број деце.

Такође из Румуније стижу и лепе вести о свештенику Румунске православне цркве Петру Вецелеану, који посебну бригу указује сиромашној деци у својој парохији, међу којима је много оне ромског порекла деце.

У оквиру 5. Фестивала младих Рома и Светског дана Рома у Ријеци ће бити приказана представа „Рукели", коју изводе млади ученици ромског порекла . Представа је режирана према истинитом догађају о ромском боксеру Јохану Тролману, који је због свог етничког порекла, као велики шампион, представљао трн у оку немачким нацистима.

Емисију воде Уна Бериша и Бранко Ђурић.
Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво