Време спорта и разоноде

Skyrunning постоји стотинама хиљада година, али не као спортска дисциплина и не у форми препознатљивој у свету. Људи су одлазили у планине због лова, због ратова, верских прогона, кријумчарења или, макар, из радозналости. Идеја да се од трчања уз и низ планину из разоноде је релативно нов, памти се једна трка између пушача и непушача одржана 1954. године. Кроз причу о овом атрактивном спорту, који је заступљен и у нашој земљи и региону, упознаћемо прву данашњу гошћу Марију Ђорђевић.

`Друмска стрела` је први српски Формула студент тим, чији су чланови студенти Универзитета у Београду. Они сваке године, удруженим снагама, израђују возило којим представљају свој универзитет и државу на најпрестижнијем светском инжењерском такмичењу. Наша емисија испратила је неколико `генерација` ових аутомобила, сада се увелико ради на формули 7. У госте нам долазе вођа пројекта Бранко Миличић и вођа тима Миљана Стојановић.

Долази нам још једна интересантна млада дама, која се подједнако успешно бави музиком, односно певањем и писањем стихова и књига. Њено име је Јелена Андоновић. Чланица је акустичног дуа `Two Of us`, имала је неколико самосталних синглова, нови за који је урађен и спот носи назив `Анђео`. Биће речи и о њеној збирци поезије објављеној 2014. године, као и о роману `Србикон`.

Тенор Славко Николић објавио је нови албум под називом `Un amore cosi grande`, на коме су познате нумере на више светских језика, у пратњи Симфонијског оркестра Станислав Бинички. Уз подршку Последњих романтичара и гошће Ане Станковић, супран, Славко ће одржати солистички концерт у дворани Руског дома 6. марта, уз сјајан вокал и звуке балалајке и мандолине, како и доликује овом здању.

Стиже нам и `Sanya D` Rio`, биће то радијска премијера њиховог новог сингла и спота Џозефина. Брачно- музички тандем Сања и Муки Думонић, заједно са другарима из групе, има велики број поштовалаца, јер редовно музицира, током читаве године, од мањих клубова до великих концертних дворана.

Данас је мало више гостију из света музике, што свакако није на одмет. Придружиће нам се и Амира Медуњанин, која је данас у нашем главном граду, у вези завршних договора око новог концерта, кога ће одржати 18. марта у Центру `Сава`, уз опробану екипу- пијанисту Бојана Зулфикарпашића, гитаристу Анте Гелу, контрабасисту Звонимира Шестака и чланове гудачког ансамбла `Загребачки солисти`.

Дабоме, бавићемо се и разним спортским дешавањима, као и сваке суботе. Покушаћемо да истражимо основне разлоге због којих су играчи Црвене звезде и Партизана заустављени на европском путу, пратити актуелне резултате домаћег и евопских шампионата, уз укључења спортиста који су на неком од терена широм Европе.

Чућемо Нишлију Сашу Гацика, који не на међународном фестивалу ултрамаратона у Атини освојио про место и оборио државни рекорд у дисциплини 24 сата. Најављујемо међународни фестивал дечје рекреације `Копаоник 2018`, који се одржава у организацији асоцијације `Спорт за све`. У Чачку се 28. фебруара одржава Сајам образовања `Индекс 2018`. Сусрети организатора бројних манифестација којима Србија располаже догодиће се почетком марта на Златибору, а традиционални `Дани вина` очекују нас у Иригу. Сто први рођендан џеза у понедељак ће обележити `Београдски диксиленд оркестар`, док ће Хор слависта сутра вече у галерији `Полет` одржати концерт традиционалних песама словенских народа.

Током емисије чућемо и Александра Сању Илића, чија ће група `Балканика` и песма `Нова деца` представљати Србију на `Еуросонгу` у Лисабону. Маестро Бојан Суђић најављује вечерашњи концерт Симфонијког оркестра РТС-а, на програму су дела Чајковског и Шостаковича. Песник Мирослав Максимовић лауреат је награде `Одзиви Филипу Вишњићу`, чућемо и Дејана Илића коме је припало признање `Меша Селимовић`. Група `Witch 1` свира вечерас у амбијенту музичке куће `Метрополис` у Македонској улици, док се група `Петар Пан` враћа на сцену новим синглом и спотом, које вечерас концертно промовише. `Музички калеидоскоп` Браниславе Подрумац сутра је у `Мадленијануму`, а велика салса журка вечерас у Студентском културном центру.

У Јавном акваријуму и тропикаријуму Србије сваке недеље у подне одржавају се интересантни часови биологије. Музеј у Смедереву организује предавање и пројекцију етнолошких филмова. Студенткиње Института за уметничку игру освојиле ду другу награду- прва није додељена- на такмичењу у Берлину. Последњег дана фебруара и првог дана марта траје `Сајам трећег доба` на Београдском сајму. Београдско драмско позориште обележило је 70 година рада, премијером представе `Последњи рок`, о којој нам прича глумица Милица Милша. Изложба цртежа Антанасија Пуношевца, под називом `Лица`, у току је у `Галерији 73` на Бановом брду. У Културном центру Зрењанина одржаће се `Војвођански brass фестивал`, у ноћној галерији `Петак` колективна изложба `Најбоље из Фабрике 2017`, док је у Народном музеју у Ужицу у току изложба којом Ђорђе Станић обележава тридесет година рада. 

Пре четири године на Фејсбуку је основана група `Преводилачко срце`, са циљем да се помогне оболелима од најтежих болести, којима је за лечење у иностранству неопходан превод медицинске документације.

Оснивач ове странице, групе и акције је професионални преводилац и судски тумач за италијански и португалски језик Олгица Андрић.

И ове суботе редовним слушаоцима нашег породичног радио магазина `Време спорта и разоноде` додељујемо бесплатне улазние за позоришне представе и друга културна дешавања. Ту је и уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекора Милијана Стојанића. 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво