Код два бела голуба

Године 1898. донет је Закон о државној архиви, чиме је успостављена архивска служба у Србији. Оснивач  Државног архива био је Риста Одавић, један од најистакнутијих личности културног, политичког и јавног живота с краја 19. и прве три деценије 20. века.

Његова супруга Ангелина је записала:

„Осећао је добро све вредности које Архива има. Да би се сачувале и очувале за будућа покољења, рађа му се идеја да створи зграду Државној Архиви, по угледу тих зграда у другим напредним народима. Подухват веома смео и веома компликован. Први камен спотицања, разуме се, материјалне је природе. Али прегаоцу Бог помаже! Запео је мреже на све стране, закуцао на сва врата...И полако су се врата отворила..."

Господин Одавић је два пута био директор Државног Архива. Први пут након рата, у коме је много страдао постојећи архивски фонд.

Други пут, враћен је на дужност 1924. године. Знао је како изгледају наменски и модерно опремљени архиви у Бриселу и Паризу и то му је била идеја водиља.

Из белгијске Државне архиве прибавио је формуле и методе за рестаурацију архивских докумената.

Поводам Дана архива Србије, 14. децембар, говорићемо о Ристи Одавићу. Детаљне податке о његовом животу и раду садржани су у биографији коју је 1949. године написала супруга Ангелина или Анжела, како ју је Риста најчешће звао.

Радио Београд 1, 20.00

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]