Путеви прозе

Матје Менего: Кад жену обузме гнев

У емисији Путеви прозе, од понедељка, 30. јануара, до недеље, 5. фебруара, можете пратити делове романа француског писца Матјеа Менегоа „Кад жену обузме гнев” из 2021. године.

Матилда Колињон, тридесетпeтогодишња докторка и мајка двоје деце, више од две године налази се у истражном затвору због тога што је одлучила да сама узме правду у своје руке и своје силоватеље казни на начин који је сматрала примереним. С једне стране пратимо шта Матилда преживљава док чека пресуду – тужилац је тражио казну од 20 година, док се она сама надала знатно блажој казни – док се друга приповедачка нит усредсређује на судски процес, те на расправу о случају коју води порота.

Матје Менего изузетно је цењен писац криминалистичких романа, при чему заплети његових дела умногоме превазилазе пуке схеме крими-романа. У основи романа Кад жену обузме гнев налази се злочин, или, прецизније, налазе се два злочина, од чега један јесте признат – оно што је Матилда урадила својим силоватељима – док други злочин, само силовање, није признат. На следећој равни романа проналазимо сукоб правних норми и правног језика са самим животом који је, наравно, увек сложенији од законских мрежа. Сви – и судије и адвокати и поротници и сама Матилда – знају да закони морају да постоје и да се поштују, јер они су услов постојања једне заједнице, али, истовремено, сви испитују границе закона. Најзад, на трећој равни пратимо сукоб различитих моралних перспектива. Све то, сјајни је писац Матје Мeнего увезао у роман који се прати без даха.

Мeнeгоов роман објавиће издавачка кућа Лагуна из Београда

Превод с француског Кристина Копрившек
Чита Душица Мијатовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи