Читај ми!

Теоријски профили

Мерилин Стратерн: Стари и нови светови

У четвртак и петак ове недеље можете слушати текст „Стари и нови светови: поглед из угла социјалне антропологије”, који је написала Мерилин Стратерн, једна од најзначајњих представница британске антропологије у последњих неколико деценија.

Људске тежње у вези са будућношћу, пропитивање изненадности и наглости крахова и криза које стварају нова времена, представљају сталне изазове у погледу тога како замишљамо и концептуализујемо „старе" и „нове" светове. По речима Мерилин Стратерн, људи граде мостове на различите начине, а посебно кроз време, премошћујући на тај начин разне епохе које одређују и дефинишу њихове животе. За социјалне антропологе, тај процес није ни очигледан ни саморазумљив, а традиционалан вид стварања мостова у антропологији је интеркултурно поређење. Стога се у овом огледу упоредо разматрају примери из Европе и Меланезије. Мотивисана етнографијом једног града у бившој Демократској Републици Немачкој који је након уједињења убрзано гурнут у нови свет, Марилин Стратерн социо-културне транзиторне процесе који су се нагло и изненада појавили, покушавајући да одговори на питање шта се дешава када се радикални прекид с једним обликом прошлости сагледа, такође, као ишчекивање тренутка у ком се успоставља и цвета један другачији вид прошлости? Бавећи се таквим парадоксима, ауторка у анализу укључује и примере из савремене Папуе Нове Гвинеје, где су многи људи за живота били сведоци како појаве колонијализма, тако и његовог нестанка, баш као и у случају многих становника источне Немачке и њиховог искуства са социјализмом.

Овај текст, преузет из прве свеске часописа European Review за 2019. годину, превела је с енглеског језика Милица Јеремић.

Текст чита: Гордана Гачић
Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара