Читај ми!

Џез

Репродуковаћемо снимак концерта трија Ахер – Зомер – Ендерс, одржаног 3. јуна ове године на фестивалу ElbJazz у Хамбургу.

Трио у којем свирају Миша Ахер, Гинтер Бејби Зомер и Јоханес Ендерс представља не само сусрет две генерације музичара, већ и сусрет најранијих џез традиција са џезом 21. века. Премда је Ахер познат и као пијаниста и као трубач, у овом бенду он свира сузафон, инструмент из породице туба, који је почетком 20. века имао примену у војним оркестрима и раним џез саставима из Њу Орлеанса.

Заједно са саксофонистом Јоханесом Ендерсом, Миша Ахер је већ свирао у електро-даб саставу Tied and Tickled Trio, док је бубњар и перкусиониста Гинтер Бејби Зомер припадник прве генерације европских џез музичара. У овој констелацији трио се опредељује за компактан израз са благо истуреним Ендерсом у звучној слици, који диктира мелодијски и импровизаторски стил групе. Премда звук сузафона природно асоцира на лимене дувачке бендове из Њу Орлеанса, ово је несумњиво састав окренут савременијем звуку, у домену пост-бапа 21. века и са благим упливом авангардних џез тенденција с европске сцене.

Аутор емисије Никола Марковићброј коментара 0 Пошаљи коментар