Читај ми!

Нова дискографија

Жил Масне: Песме са оркестарском пратњом

Представићемо албум Париског камерног оркестра под управом Ервеа Никеа и гостујућих солиста, који је у јуну објавила дискографска кућа Бру Зане.

Може се слободно рећи да је ова издавачка кућа, позната по посвећености проналажењу заборављених бисера француске музике, пре свега романтичарске епохе, превазишла себе албумом који ћете слушати у вечерашњој емисији. У питању је издање са премијерним снимцима чак 22 Маснеове „мелодије", жанра изузетно популарног у Француској, који је подразумевао песме са оркестарском пратњом, а које су, између осталих, писали Берлиоз, Сен-Санс, Форе и Шосон. Током припрема за фестивал са музиком Сен-Санса 2015. годне, истраживачи из Бру Занеа су пронашли око 1000 мелодија које су компоновали француски аутори с краја 19. и почетка 20 века, очигледно сагласни са мишљењем овог композитора да „су мелодије са оркестром много погодније за концертну дворану него популарне оперске арије".

Масне је компоновао скоро 300 „мелодија", које су за разлику од Берлиозовог циклуса „Летње ноћи" до данас биле потпуно заборављене, највероватније зато што никада нису биле штампане. Истраживачи ове издавачке куће сакупили су ове необјављене рукописе и одабрали 22 композиције којима су желели да први пут јавности представе друго Маснеово лице - уместо успешног аутора великих вокално-инструметалних форми попут опера Манон и Вертер, сада откривамо Маснеа као мајстора минијатура, шармантних, али савршено заокружених и успелих композиција за глас и оркестар. У њима нема велике драматичности, већ су то крокији различитих емоција, уз беспрекорну, елегантну и деликатну оркестарску пратњу, коју изводи релативно мали Париски камерни оркестар под управом Ервеа Никеа. Иако је овај диригент репутацију на светској сцени стекао пре свега као интерпретатор барокне музике, његова сарадња са издавачком кућом Бру Зане последњих година, доказује да је више него способан да уверљиво презентује и музику романтичарске епохе. Оно што додатно доприноси успешности овог албума јесте чињеница да се издавач није одлучио за једног или двоје певача, већ је позвао чак шест угледних извођача француског репертоара, како би свака песма добила адекватну интерпретацију. Међу њима су неке од највећих звезда француске сцене - сопран Вероник Жанс и тенор Сирил Дибоа, потом Жоди Девос и Шантал Сантон-Жефри, баритон Етјен Дипуи, као и аустралијска сопранисткиња Никол Кар, која је последњих година стекла углед тумачећи истакнуте француске роле на европским оперским сценама.

Шарм и лепота ових композиција, готово су тренутно освојили публику, те је издање са до сада непознатим композицијама Жила Маснеа током лета било на врху најпродаванијих албума класичне музике у Европи.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи