Читај ми!

Путеви прозе

Срђан Тешин: Црна Анђелија

У циклусу "Путеви прозе", од понедељка 19. до петка 23. септембра, можете слушати приповетке Срђана Тешина из рукописа "Црна Анђелија".

Новом збирком приповедака "Црна Анђелија" Срђан Тешин је, још једном, показао да се налази у самом врху писаца кратке прозе на овом језику.

Животиње су она нит која повезује приче из Тешинове нове прозе, али прича о животињама увек је, наравно, прича о људима. И овога пута Тешин своје јунаке смешта у мало војвођанско место - рецимо да се зове Мокрин и рецимо да се, за разлику од Маркесовог Маконда, може пронаћи на земљописној карти - које, парадоксално, постаје све нестварније што га Тешин више раби у својој литератури, иако овај писац, за разлику од Борхеса или Кортасара (који му, у овом случају, служе као нека врста узора), готово никада не прибегава фантастичним мотивима.

И раније је у Тешиновој прози било животиња, али овога пута његов бестијаријум постаје својеврсно огледало људских бестијалности или, напросто, судбина. У просевима и ненаметљиво, али због тога и више него упечатљиво, ређа писац животиње и инсекте који, углавном, живе с људима или поред њих, да би их људи постајали свесни тек када упадају у кризе. Управо се Тешинове приче и држе о (пауковој) нити криза и прелома када се у људском нереду, углавном неочекивано, појављују и животиње као тихи и, наравно, неми сапутници невоља. И тек тада, са изоштреном свешћу о нама самима, буди се и свест о животињама. Одједном ће јунаци у пауку или (пребијеном) псу да угледају оно што, до тада, до кризе, нису ни знали да постоји.

Тешинову збирку приповедака објавиће "Архипелаг" из Београда.

 

Чита: Жељко Максимовић

Уредник: Иван Миленковић


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи