Читај ми!

Сублимне фреквенције

Представићемо кантауторку и продуценткињу Нику Розу Данилову која наступа под псеудонимом Zola Jesus.

Ова америчка уметница рођена је као Никол Роуз Хумел 1989. године, а како је њена породица пореклом из Одесе, одлучила је да промени своје име у Ника Роза Данилова. Формативне године провела је у северном Висконсину, где је почела да се бави музиком док је похађала тамошњи колеџ. Убрзо је објавила неколико синглова као и и-пија за издавачку кућу Сејкрид Боунс, а дебитантски албум представила је 2009. године.

На почетку емисије слушаћете одабране нумере са најновијег албума, који је под називом Arkhon објављен у априлу ове године. И док је на ранијим албумима преузимала улоге аутора, инструменталисткиње, вокалисткиње и продуценткиње, бивајући укључена у сваки аспект звука, временом је схватила да ју је потреба за контролом одвукла од саме уметности. Тако је на најновијем албуму сарађивала са продуцентом Рандалом Даном, као и са истакнутим бубњарем и перкусионистом Метом Чејмберленом. Како истиче Данилова: „Осетила сам да коначно могу да чујем своју музику у много ширем контексту од оног што бих могла сама да урадим. Пустила сам људе да сами интерпретирају моје идеје и песме, проширујући на тај начин звук који сама никада не бих могла да створим. То је било корисно", рекла је ова уметница.

Поред изражених ритмова које је реализовао Чејмберлен, Zola Jesus на овом издању креће се између мрачних електронских звукова и минималистичких звучних пејзажа у деоницама клавира и гудачких инструмената.

У другом делу емисије слушаћете одабране нумере са њеног издања Окови из 2017. године.

Уредница Јелена Дамјановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи