Читај ми!

Грамофонија - Музика Јохана Себастијна Баха

Завршавамо мини-циклус у којем репродукујемо снимке композиција Јохана Себастијана Баха у извођењу флаутисте Владимира Јагудина, виолинисте Григорија Фејгина, виолончелисте Валентина Фејгина и чембалисте Игора Жукова. Емитујемо записе са плоче продукцијске куће Мелодија забележене 1977. године.

Значајно је поменути да је пијаниста и чембалиста Игор Жуков био пасионирани љубитељ технологије снимања звука и често је за себе истицао да је "најбољи пијаниста међу сниматељима и најбољи сниматељ међу пијанистима". Иако је стекао светску славу као соло интепретатор Скрјабинове музике, Жуков је био врло активан као камерни музичар и са браћом Фејгин је од почетка шездесетих интензивно наступао тумачећи пре свега дела 18. и 19. века. Поред тога, до 1994. године је водио Московски камерни оркестар чији је био један од оснивача. Самим тим, не чуди што дискографија овог музичара садржи преко сто издања, претежно на плочама, од којих је значајан број поново објављиван на дигиталним носачима током последње две деценије.

Занимљиво је да је сниматељ Валентин Скобло и након овог албума наставио да сарађује са браћом Фејгин и Игором Жуковим, снимајући трија Чајковског и Шуберта, а управо је он био заслужан и за успех Жуковљевих плоча са Скрјабиновим делима. Скобло и Жуков су заједно реализовали преко 30 издања са различитим ансамблима, међу којима и снимке који су објављивани у Великој Британији, Немачкој и Сједињеним Америчким Државама.

 

Аутор: Милан Милојковић

Уредница: Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи