Читај ми!

Грамофонија - Песме Модеста Мусоргског

Репродукујемо снимке у извођењу финског баса Кима Борга, чланова Оркестра прашког народног позоришта и Оркестра прашког радија уз суделовање пијанисте Алфреда Холечека. Емитујемо записе са плоче продукцијске куће Супрафон забележене 1961. године.

Ким Борг је током педесетих и шездесетих година XX века готово искључиво суделовао на албумима Дојче грамофона са вокално-инструменталним остварењима, тумачећи деонице у великим остварењима попут Бориса Годунова, Мусоргског, Вердијевог Реквијема и Росинијевог Стабат матер, а један од најранијих солистичких албума у његовој каријери је био управо са соло-песмама Мусоргског, објављен за немачког дискографског гиганта 1956. године. За разлику од издања које ћемо вечерас емитовати, ови снимци су били у верзији за глас и клавир, те нису постигли значајнији успех. Може се претпоставити да је то био разлог за поновно снимање ових дела, овога пута са реномираним чешким оркестрима, а резултат ових настојања је плоча која је постигла глобалну популарност и неколико десетина реиздања током више од три деценије присуства у Супрафоновом каталогу. Поред чехословачког издања, велики успех је постигла и верзија за америчко тржиште коју је објавила кућа Нонсач рекордс, а последње издање на винилу је Супрафон представио 1988. године.

Омот овог издања је дизајнирао Јозеф Калусек, чехословачки дизајнер чија је вишедеценијска сарадња са Супрафоновим сектором уметничке музике отпочела управо овом плочом, а током наредних година, овај уметник је креирао омоте за више стотина издања, сарађујући повремено и на албумима са популарним и џез остварењима. Програмски коментар оригиналном издању је написао Јозеф Лојенбах, док је за америчку верзију аутор текста био Ленард Алтман.

Аутор: Милан Милојковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи