Читај ми!

Век хармонике – Концерт Радуа Ратоија

Емитујемо снимак са концерта Радуа Ратоија, забележен 19. октобра 2021. године на фестивалу Дани нове музике у Кишињеву.

Овај млади молдавски хармоникаш тренутно се усавршава на Данској краљевској академији у класи Гејра Драугсвола. Лауреат је бројних светских такмичења, а 20. децембра 2020. године освојио је прво место на престижном Међународном такмичењу хармоникаша у Москви које се организује сваке пете године.

Са концерта у Кишињеву, а у тумачењу Ратоија чућете остварења: Сила за соло хармонику Сампа Хапамекија, светску премијеру композиције Ширење простора Генадија Чубануа, Сузе Бента Лоренцена, Сонату број 6, са поднасловом Витражи и ћелије катедрале Апостола Павла у Минстеру Анатолија Кусјакова, потом Игру писака Магнуса Линдберга, као и остварење под називом Де Профундис Софије Губајдулине. Наслов овог једноставачног дела односи се на Псалм 130 који почиње стихом: „Из дубине вичем к Теби, Господе!", и једно је у низу њених композиција у којима је користила религиозни симболизам. Радећи на овој композицији 1978. године са Фридрихом Липсом, Губајдулина је први пут у руску музичку литературу увела тонални глисандо за хармонику.

Уредница емисије Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар