Читај ми!

Путеви прозе

Агота Криштоф: Неписмена

„Пет година након доласка у Швајцарску, говорим француски, али га не читам. Поново сам постала неписмена. Ја, која сам научила да читам са четири године” – сећа се Агота Криштоф у својој аутобиографској приповести коју можете пратити до недеље, 16. јануара.

Књига Неписмена (L'Analphabete), Аготе Криштоф, настала је од текстова написаних 1989. и 1990, по наруџбини, за један немачки часопис, након чега ју је 2004. (као и прошле, 2021) године објавила швајцарска издавачка кућа Зое. Сачињена је од једанаест кратких поглавља која евоцирају догађаје из различитих периода ауторкиног живота, од срећног раног детињства у мађарском селу, преко адолесцeнције обележене сиромаштвом, усамљеношћу и стаљинистичким култом личности, до илегалног напуштања Мађарске и изгнанства у Швајцарску, што ју је лишило не само домовине, него и језика.


Са својим успоменама Агота Криштоф се разрачунава лапидарним, крајње сведеним стилом, углавном у презенту. Иако је веома кратка, књига Неписмена је дирљива и убојита, луцидна и често прожета дискретним хумором.

Књигу Неписмена је с француског језика превео Бојан Савић Остојић, а ускоро ће је објавити издавачка кућа Нојзац (Neusatz) из Новог Сада.

Текст чита: Гордана Гачић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво