Читај ми!

Директан пренос

Велика оперска тура 2021/2022 – Ђузепе Верди: Магбет

Отварање нове сезоне Теaтра Скала у Милану.

У директном преносу од 18 часова, слушаоци Радио Београда имаће прилику да присуствују једном од најважнијих догађаја културне сезоне у Италији и Европи.

Ове године, Скала обележава 70 година од отварања сезоне 7. децембра. Наиме, Виктор де Сабата је 1951. године померио датум почетка сезоне са 26. на 7. децембар, односно на дан Светог Амброзија Миланског, заштитника града.

На овогодишњем отварању биће представљена опера Магбет Ђузепа Вердија у режији Давидеа Ливермора, а Хором и оркестром миланске Скале дириговаће шеф-диригент Рикардо Шаји. Као солисти наступиће звезде светске оперске сцене: Ана Нетребко, Лука Салси, Франческо Мели, Илдар Абдразаков, као  Иван Ајон Ривас и Кјара Изотон.

Маестро Рикардо Шаји, којем ће ово бити осми наступ на овом догађају, одлучио је да са опером Магбет закључи креативно путовање кроз ране године стваралаштва Ђузепа Вердија. Такозвана младалачка трилогија у Скали започета је 2015. године са Јованком Орлеанком која је премијерно изведена 1845, наставила се 2018. године са опером Атила представљеном 1846. и биће окончана ове године Вердијевом опером Магбет која је први пут изведена 1847. године.

Овогодишња поставка опере Магбет коју је реализовао редитељ Давиде Ливермор представља пут о значењу моћи са монументалним просторима, њеним симболима, утицајима на животе појединаца, али њеном крхкошћу и неминовним пропадањем. Напуштајући свет костимографске презентације, Ливерморова продукција говори о градовима нашег времена као уточиштима богатства и доминације, истовремено крхким и изложеним скривеним претњама. То су градови чије се преспективе умножавају као у филму Inception Кристофера Нолана, као метафоре изопаченог несвесног, изгубљеног ја.

 

Уреднице преноса: Јелена Дамјановић и Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво