Читај ми!

Џез

Репродуковаћемо снимак концерта нонета контрабасисткиње Ђине Шварц, забележен 3. октобра прошле године на Међународном џез фестивалу у Лајбницу у Аустрији.

Ђина Шварц је аустријска басисткиња средње генерације која је бендлидерску каријеру започела пре петнаестак година. Претходно је свирала хармонику и клавир, а школовала се у Бечу и на чувеном Берклију у Бостону. На ауторском плану предводи неколико формација, од дуа до нонета. За сараднике бира протагонисте савремене џез сцене и инструменталне музике, фокусирајући се на новије тенденције у џезу и кросовере с другим музичким жанровима.

Њен пројекат Pannonica јасно асоцира својим називом на Панонику де Кенигсвартер, чланицу породице Ротшилд која је у историји џеза остала запамћена као џез баронеса и покровитељка Чарлија Паркера и Телонијуса Монка, који јој је посветио и истоимени џез стандард. Међутим, Ђина Шварц се овде не бави Монковим стваралаштвом, већ посвећује пројекат управо Паноники, преиспитујући и сама утицај личних односа на стварање музике. Тако је, по сопственом признању, бенд формирала размишљајући пре свега о људима у њему, а тек потом и о формацијском односу инструмената. Резултат је атипичан, модеран нонет, у којем инструменти попут виолине и тубе значајно боје звучну слику, док аранжмани флуидно осцилирају између фокуса на индивидуалне партитуре и раскошних биг-бендовских крешенда.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи