Читај ми!

Композитор месеца – Јосип Славенски

У четвртој емисији циклуса који смо овог септембра посветили обележавању 125 година од рођења Јосипа Славенског слушаћете музику за сценски комад Печалбари, музику за балет Менехми, као и две хорске композиције: Јесенске ноћи и Вода звира.

Веома обиман и разноврстан опус Јосипа Славенског обухвата скоро све музичке жанрове. Осим опере и балета, написао је и неколико дела за сценске комаде, као и музику за филм. Године 1936. компоновао је музику за Печалбаре, истоимени сценски комад Антона Панова, у којем је представљена љубав двоје младих, припадника различитих класа, Костантина и Симке.

Музику за балет Менехми, Славенски је писао према истоименој Плаутовој комедији, а балет је премијерно изведен 1943. године у београдском Народном позоришту. Према речима музиколошкиње Зорице Премате, композитор је за потребе ове представе покушао да реконструише звук оних инструмената који су постојали у старом Риму и то на исти онај начин како је то радио, на пример, у својој Симфонији оријента. Наиме, желео је да имитира не само звук претеча данашњих дувачких и ударачких инструмената за које се определио у овом делу, већ се потрудио да замисли и претпостави какве су мелодије могли свирати и у којим и каквим међусобним комбинацијама су функционисали. Тако је настала, истиче Зорица Премате, прозрачна и једноставна партитура са модалним мелодијама обојеним посебним инструменталним колоритом. На тај начин композитор је створио асоцијативни мост између онога што је могла бити музика старог Рима и савремене, функционалне музике за сцену.

Уредница Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво