Светске музичке позорнице

Вечерашњу емисију испуниће музика Едварда Грига, Волфганга Амадеуса Моцарта и Франца Шуберта у извођењу Хора и Симфонијског оркестра Баварског радија под управом Херберта Блумстета. Снимак, из циклуса Премијум концерти Еурорадија који смо добили захваљујући међународној размени, одржан је 18. децембра прошле године у Херкуловој дворани у Минхену, у време Адвента, односно периода од четири недеље пре Божића који се обележава по грегоријанском календару. На овом концерту као солисти наступили су баритон Кристијан Имлер, тенор Тилман Лихди и сопранисткиња Јулија Лежњева.

Прво ћете чути одломке из Григовог циклуса Четири псалма, опус 74, којим је овај аутор 1906. године закључио свој композиторски опус. Дело је засновано на старим црквеним норвешким мелодијама које је Григ пронашао у збирци Старије и новије норвешке планинске мелодије Лудвига Матијаса Линдемана, по којој је овај композитор, оргуљаш и фолклориста данас најчешће познат. Прва два псалма писана су на стихове Ханса Адолфа Брорсона, трећи на стихове Ханса Томисона, док је последњи, четврти псалм, настао по тексту Лаурентиуса Лаурентија.

Након тога следи мотет Егзултате Јубилате, Кехлова ознака 165 Волфганга Амадеуса Моцарта, који је настао 1773. године током композиторовог боравка у Милану, где је извођена његова опера Луције Сила. Мотет је посветио Венанцију Рауцинију, кастрату чијим се гласом и богатом вокалном техником тада седамнаестогодишњи Моцарт дивио, а који је певао и насловну ролу у поменутој опери.

У другом делу емисије слушаћемо Симфонију у Це дуру, број 9 Франца Шуберта, последње симфонијско остварење у композиторовом опусу. Како указују историјски извори, ова Велика симфонија изведена је у Лајпцигу 1839. године, читаву деценију после Шубертове смрти, захваљујући залагањима Роберта Шумана и Феликса Менделсона.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво