Савремена српска музика – Нова музика за виолончело

У емисији ћете слушати дела објављена на албуму „Трагови” виолончелисте Немање Станковића.

Ово дискографско издање објављено је крајем прошле године за Metropolis Music, а на њему се налазе композиције осморо истакнутих савремених домаћих аутора. Као ретко домаће издање посвећено савременом српском уметничком стваралаштву, албум је још вреднији имајући у виду чињеницу да је у потпуности посвећен делима за виолончело; осим што представља значајан допринос дискографији за овај инструмент код нас, албум Трагови је био и повод за настанак неких од дела која ћете вечерас слушати, те је тиме допринео и проширивању српске литературе за виолончело.

Реализујући овај подухват, Немања Станковић је окупио композиторе различитих генерација и стилистичких усмерења, са жељом да, према сопственим речима, „кроз звук виолончела остави траг, као сведочанство садашњег времена у коjeм живимо и стварамо”. Тако су се на овом албуму нашле композиције Драгане Јовановић, Ање Ђорђевић, Наташе Богојевић, Ирене Поповић, Иване Стефановић, Милице Илић, Огњена Богдановића и Игора Андрића. Поред композиција за виолончело соло, на албуму се налазе и дуа, у којима се Станковићу придружују пијанисткиња Маја Михић, виолинисткиња Тијана Милошевић и виолончелисткиња Сандра Белић.

Немања Станковић је тренутно један од наших најуспешнијих виолончелиста, који је 2018. године проглашен за „Младог уметника године” у избору часописа „Музика класика”. Основне студије завршио је у Београду, док је усавршавање наставио на Бечком конзерваторијуму, учећи код Наталије Гутман и на салцбуршком Моцартеуму код Енрика Бронција. Године 2015, одбранио је своју докторку дисертацију на Факултету музичке умености у Београду, као најмлађи носилац титуле доктора у области уметности. Током своје богате каријере, наступао је са водећим оркестрима у земљи и иностранству, сарађујући са диригентима као што су Рафаел Пајаре, Фабрис Болон, Бојан Суђић, Денис Шаповалов и други.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи