Композитор месеца – Алексанар Землински

Настављамо циклус којим обележавамо 150 година од рођења аустријског композитора и диригента Александра Землинског. Слушаћете фантазију за оркестар „Сирена” и одломак из опере „Патуљак” овог аутора.

Од 1903. године Землински је подучавао оркестрацију у школи Шварцвалд, где су му ученици били, између осталих Берг, Хоровиц, Ервин Штајн и Веберн. Годину дана касније, уз Малерову подршку, основао је заједно са Шенбергом Удружење музичких стваралаца које се бавило промоцијом нове музике у Бечу. Но, како је био принуђен да због смрти оца издржава породицу, морао је да пронађе редовно плаћен посао. До 1903. радио је као капелмајстор, а потом је деловао у Театру ан дер Вин, а 1904. године постављен је на место шефа диригента у народној опери у Бечу, чији је репертоар обухватао дела од Моцарта до Вагнера. Пар година касније, Землински се придружио Малеру у Бечкој државној опери, али се убрзо вратио у Народну оперу, где је дириговао веома успешном извођењу опере Пола Дикаа Аријана и Плавобради, а убрзо потом уследило је и извођење његове опере Одело чини човека, 1910. године.

Иначе, 1900. године Землински је упознао Алму Шиндлер, са којом је убрзо упловио у љубавну везу. Но, како није био имућан, нити превише познат у том тренутку, Алма га је, под притиском пријатеља напустила и започела везу са Густавом Малером, за којег се и удала 1902. године. Исход љубавне везе са Алмом, био је инспирација за неколико емоционално интензивних дела Землинског.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи