Читај ми!

Имагинарна едиција

Жак Като: Култура Достојевског

У емисији Имагинарна едиција, од 5. до 9. априла, можете слушати текст Жака Катоа „Култура Достојевског”, преузет из ауторове књиге „Достојевски – стваралачки процес” која је први пут објављена 1978. године у издању Института за славистику у Паризу.

Књига Жака Катоа (Jacques Catteau, 1935–2013) Достојевски – стваралачки процес оригиналан је и детаљан покушај преиспитивања живота и дела Фјодора Михајловича Достојевског. Пратећи креативни процес од његових почетака у бележницама до израза у романима, аутор истовремено анализира структуру времена и простора, улогу наслеђа и околности, као и друге важне одлике текстова Достојевскиог. 

У поглављу под називом „Култура Достојевског” биће речи о утицајима наука, архитектуре, сликарства, музике и књижевности на стваралачки процес руског писца. Жак Като, пре свега, оспорава становиште многих теоретичара који су сматрали да је Достојевски много читао, али да није био култивисан човек. Насупрот томе, Като наводи да је Достојевски на Војној академији стекао веома солидно научно и техничко образовање (осим физике, хемије, геологије, аналитичке и описне геометрије, интегралног и диференцијалног рачуна, теоријске и примењене механике, изучавао је војну и цивилну архитектуру, вештину фортификације, архитектонско цртање и тако даље); потом, Достојевски се веома занимао за живу архитектуру, петроградске споменике и модерне грађевине тога доба, али је његов уметнички укус нагињао ка прошлости, ка византијској и готичкој уметности; пишчево интересовање за сликарство заузима значајно место у његовом делу, и као романописца и као публицисте (објављивао је расправе о сликама у критичким чланцима, а у својим романима помињао је стварне слике, као и и замишљене сликарске композиције); што се музике тиче, писац је посебно био наклоњен романсама, оперским аријама прилагођеним народу и популарним песмама што говоре „једноставним језком срца и душе”; док су романи Достојевског преплављени рефернацама из историје, филозофије и књижевности. 

Књигу Жака Катоа Достојевски – стваралачки процес ускоро ће објавити издавачака кућа ЦИД из Подгорице.

Превела с француског Кристина Бојановић
Читало Александар Божовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи