Читај ми!

Уметност интерпретације – Бертран Шамају

У емисији ћете пратити снимак са концерта који је овај уметник одржао прошлог лета, тачније 8. августа, на отвореној позорници Аудиторијума парка замка Флоран, у оквиру фествала Рок д’Антерон.

Рођен 1981. године у Тулузу, Бертран Шамају је студије клавира похађао на Конзерваторијуму у родном граду, а потом и у Паризу. Специјализовао се у Лондону, где су му ментори били Леон Флајшер, Дмитриј Башкиров, као и Мареј Пераја који је имао значајан утицај на Шамајуов уметнички развој. Године 1998. био је лауреат пијанистичког такмичења у Украјини које носи име Владимира Крајњева, познатог совјетског интерпретатора, а 2001. године освојио је специјалну награду на међународном пијанистичком такмичењу Лонг-Тибо-Креспен које се одржава у Паризу. Ове награде отвориле су му врата светских музичких позорница и омогућиле да кроз бројне и веома запажене концерте изгради репутацију једног од уметника који су на највишој лествици међународне музичке сцене.

Иако је најпознатији као интерпретатор музике композитора из епохе романтизма, Шамају радо изводи и дела модерних и савремених аутора. Из богате биографије овог уметника издвајамо да је сарађивао са Анријем Дитијеом, Пјером Булезом, Ђерђом Куртагом и Томасом Адесом. Радо наступа и у оквиру камерних састава, а критичари као изузетне издвајају Шамајуове концерте које је остварио са виолончелистом Готјеом Каписоном, квартетом Ебен, виолинисткињом Вилде Франг, као и са виолончелисткињом Сол Габетом.

У његовој дискографији налазе се комплетна дела Мориса Равела, затим албуми са композицијама Франца Листа, Франца Шуберта, Феликса Менделсона, као и они са делима Фредерика Шопена и Сезара Франка, који је објавио сарађујући са другим уметницима. Албум са Клавирским концертима број 2 и број 5 Камија Сен-Санса, који је извео уз пратњу Француског националног оркстра под управом Емануела Кривина, освојио је престижно признање за најбољи снимак у 2019. години у избору магазина Грамофон.

У вечерашњој емисији, умеће интерпретације Бертрана Шамајуа чућете са снимка забележеног прошле године на отвореној сцени фестивала Рок д’Антерон. Окосницу програма овог концерта, чинили су комади из збирке Године ходочашћа Франца Листа, које је Шамају и дискографски објавио, уз хвалоспеве критике. Његова виртуозност се огледа у савршеној техници, уз изузетну контролу снаге, али и израженим лиризмом у рефлексивнијим комадима ове збирке.

Ауторка текста: Ирина Максимовић-Шашић
Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи