Читај ми!

Научни скупови

Чему естетика? – говоре Марија Велинов и Александар Остојић

У емисији Научни скупови можете слушати излагања са друге конференције Омладинске секције Естетичког друштва Србије под називом „Чему естетика?”, која је одржана 17. октобра у Новом Саду. На почетку емисије пратићете излагање Марије Велинов „Проблематизовање визуелне репрезентације стварности као интермедијална документарна пракса Џефа Вола”, а потом излагање Александра Остојића „Топологија контра геометрије: естетика Мишела Сера”.

Анализом рада Џефа Вола (Jeff Wall) Марија Велинов показује да његова уметничка дела стоје на границама различитих медија и дисциплина. Било кроз реферирање било кроз технику стварања, коју аутор назива кинематографијом, Вол ни у једном тренутку не производи само фотографију. Поред кретања између дисциплина различитих уметничких медија, Вол се кроз рад креће и између теорије уметности, са једне стране, и културе сећања, са друге. Разматрањем уобичајених схватања визуелне репрезентације, документарности и сећања, као и њиховим односом према истини и стварности, проблематизује се стваралаштво Џефа Вола. Сећање се, наспрам уобичајеног мишљења, показује као део или аспект имагинације и, као такво, представља основу уметности. Са друге стране, документарност се одваја од стварности и истине и придружује се поетичном, то јест показује се као део фантастичне функције. Они (сећање и фантазија или имагинација) се свако за себе, али и заједно удаљују од линеарности времена чиме стварају специфични вид репрезентације који је јасно видљив како у самим делима Џефа Вола, тако и у његовом кинематографском приступу стварању фотографија. Ауторка излагања закључује да овај уметник ствара чисту или истинску репрезентацију која, наспрам уобичајених очекивања и веровања, не пружа чињенице о стварности, већ се показује као припадајућа простору фантазије.

*    *    *

Критикујући традиционалне метафизичке обрасце који у свом фокусу нису имали односе, стања, кретања и динамику, већ су се усмеравали искључиво на супстанцији или есенцију, Мишел Сер (Michel Serres) је понудио занимљиво тумачење топологије као могућег сагледавања света. Како запажа Александар Остојић, Сер супротставља топологију геометрији, истичући да, док нам геометрија увек нуди статичку слику, топологија је знатно динамичнија и осетљивија за варијабилне димензије простора. Притом, топологија се не поставља само наспрам статичности геометрије, већ и насупрот линеарности времена. Циљ је да се покаже зашто топологија простора превазилази линеарне границе времена и статичност геометрије, те зашто се може тврдити да оваква Серова концепција има естетских елемената. Доказујући Серову тезу, атор излагања ће покушати да изнесе једно ново сагледавање естетике и сазнајних могућности које такво гледиште носи са собом.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво