Сублимне фреквенције

У вечерашњој емисији представићемо албум Little Oblivions Џулијен Бејкер, који је пре неколико дана објавила издавачка кућа Матадор Рекордс.

Ова млада уметница из Мемфиса до сада је објавила два критички хваљена инди-фолк издања, 2015. и 2018. године, а остварила је и низ успешних сарадњи са уметницама као што су Фиби Бриџерс и Луси Дејкус. Њену досадашњу звучну естетику обележили су сведени инструментаријум и аранжмани засновани на звуку електричне гитаре и клавира, који прате њен нежан, али истовремено изражајан и продоран вокал. Са најновијим издањем, Џулијен Бејкер прави уметнички и звучни помак, те сада сведени аранжмани добијају пуни бендовски инди-рок призвук, додајући инструментаријуму бубњеве, бас гитару, синтисајзере, бенџо и мандолину, које је све за потребе албума одсвирала сама Бејкерова. 

Ова уметница никада није избегавала да у песама износи најинтимније, огољене детаље из свог живота – о зависности, религији, лошим везама, менталним проблемима и сексуалној опредељности – али увек обликујући наратив у смеру веровања у боље сутра, остављајући прошлост иза себе и делујући спремна да крене напред. На албуму Little Oblivions, Бејкерова прави отклон од оптимистичног импулса претходних издања и даје још дубљи увид у своје психолошко стање, враћајући се на погрешне кораке које је направила и фрустрације са којима због тога живи.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић