Читај ми!

Имагинарна едиција

Џон Зерзан: Почетак времена, крај времена

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 15. до среде, 17. фебруара, можете слушати текст Џона Зерзана, „Почетак времена, крај времена” у преводу Алексе Голијанина.

Џон Зерзан, амерички филозоф и лидер анархо примитивистичког покрета, у својим радовим и наступима заступа идеологију која се отворено супротставља технолошком прогресу. У есеју "Почетак времена, крај времена", изворно објављеном 1983. године, аутор сматра да технолошко друштво може бити укинуто и спречено да се рециклира само кроз одбацивање времена и историје. Он полази од тога да је данас владајућа, "скоро опсесивна представа о материјалној реалности времена, његовом самопостојању, прва и основна лаж друштвеног живота. С временом је слично као и са појмом природе, који није постојао пре човековог раздвајања од ње. Постварење тог удаљавања и његово наглашавање - почетак времена - јесте Пад: почетак отуђења, историје".

Овај контроверзни мислилац истиче да када је Бењамин рекао да се „представа о напретку људског рода кроз историју не може одвојити од представе о њеном напретку кроз хомогено и празно време", позивао је на критику оба, али није могао знати како ће тај позив једног дана одјекивати. Још мање се могло надати да би Гетеова тврдња „ниједан човек не може судити о историји, осим оног ко ју је лично доживео", једном могла важити на тако потпун начин као данас, када је време постало најстварнија и најтегобнија димензија. Пројекат одбацивања времена и историје мораће се развити као једина нада за људско ослобођење, пише Џон Зерзан.

Чита Душица Мијатовић.
Уредник Предраг Шарчевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара