Читај ми!

Музика света – WOMEX 2019

У другој емисији посвећеној 25. издању фестивала WOMEX, који је од 23. до 27. октобра 2019. године одржан у Тампереу у Финској, чућете наступе естонских уметница. Прво ћете чути снимак концерта Кетлин Меги забележен 24. октобра, а потом снимак наступ Мари Калкун, који је забележен 25. октобра.

Кетлин Меги је рођена 1979. године у Марјами, на северу Естоније. Дипломирала је на Одсеку за традиционалну музику на Универзитету у Тартуу, а 2009. године је магистрирала у Норвешкој, где тренутно проучава естонске удараљке. Ради као педагог на Академији у Виљанди, као и на Естонској музичкој академији. Осим тога, Кетлин Меги је активна и као аранжерка, продуценткиња и интерпретаторка на традиционалним инструментима. Она свира естонске гајде зване торупил, удараљке, дромбуље, панову и блок флауту, а на својим наступима естонски и скандинавски фолклор употпуњује техникама џез музике. Занимљиво је и то да користи и живу електронику, а често музицира на различитим инструментима, тако да на њеним концертима слушаоци имају утисак као да наступа „читав оркестар”. Њена техника иначе монотоној дромбуљи даје разноврснији и савремен звук. Године 2018. објавила је свој деби албум под називом Моје дромбуље, моје срце, који је исте године у Естонији проглашен за најбољи албум традиционалне музике, а била је номинована и за најбољу песму и најбољег уметника за престижну Етнокулбид награду у својој земљи.

Мари Калкун рођена је 1986. године у месту Виту, на крајњем југоистоку земље, близу државне тромеђе са Русијом и Летонијом. Дипломирала је на Одсеку за традиционално певање на Естонској музичкој академији, усавршавала се на Музичкој академији „Сибелијус” у Хелсинкију, и то из области фолк и џез музике, а специјализовала се за савремену традиционалну музику. Осим тога, Мари Калкун свира канел – дванаестоструну естонску цитру, клавир, хармонику и гитару. За разлику од Кетлин Меги, Мари Калкун изводи ауторску музику инспирисану естонским фолклором, и то локалном Вуру традицијом (области из које потиче), а текстови су аутентични, често на дијалекту „вуру” и говоре о сеоском животу, природи, шуми, али и о историјским догађајима и учесницима Другог светског рата. Више пута је номинована и награђивана у разним категоријама за народну музику у својој земљи, а њено емотивно и интензивно певање критичари описују речима „као да говори из срца естонске шуме”.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво