Читај ми!

Џез

Слушаћете снимак концертног извођења пројекта „Drumming Cellist” Кристијана Крајнчана, са Биг Бендом Радио Телевизије Словеније, забележен на фестивалу Jazz Cerkno у Словенији 17. септембра прошле године.

Drumming Cellist је пројекат словеначког бубњара и виолончелисте Кристијана Крајнчана, у којем овај музичар спаја своја два инструмента, али користи и читав низ различитих удараљки које свирају гостујући музичари. Под овим именом објавио је албуме Drumming Cellist из 2017. и Abraxas из 2019. године, који је уједно био окосница сетлисте на фестивалу Jazz Cerkno у истоименом словеначком месту. Овај фестивал познат је по својој авангардној оријентацији, али и тематским концертима на којима словеначки и инострани музичари наступају са Биг Бендом РТВ Словеније, што је био случај и на наступу одржаном у септембру прошле године. Оркестром је дириговао Кристијанов отац Лојзе Крајнчан, док су на удараљкама свирали солисти Петра Видмар и Вид Ушченичник.

Крајнчан и Биг Бенд РТВ Словеније се на овом концерту представљају разноврсно - од традиционалног биг бенд дискурса, преко фјужн утицаја, до савремених комплексних аранжмана у маниру Марије Шнајдер или Џона Холенбека. Премда у одређеним композицијама и пасажима доминирају удараљке и виолончело, Крајнчан је свој наступ ипак прилагодио контексту, па су у првом плану аранжерска решења за велики оркестар, са акцентом на колективу испред појединаца.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво