Читај ми!

Рођендан уметности 2021 – Директан пренос

Директан пренос манифестације Рођендан уметности одељења Арс Акустика Европске радиодифузне уније посредством музичког стрима HAYDN, којим је је EBU почетком ове године заменио постојеће сателитске канале.

У програму, са својим ауторским прилозима, учествују националне радио станице из Швајцарске, Словачке, Хрватске, Чешке, Аустрије, Словеније, Белгије и Немачке. У 22 сатa из Електронског студија и Студија 6 Радио Београда чућете наступ Пола Пињона са композицијом Београдски Синти 100 разговара са својом прошлошћу.

Рођендан уметности (Art's Birthday) настао је као омаж уметнику Роберту Филиуу, који је објавио 17. јануара 1863. године да је Уметност рођена тачно пре милион година када је неко испустио суви сунђер у кофу са водом. За овај међународни радијски догађај и прославу милион и 58. године постојања уметности одељење Арс Акустике је организовало размену 'поклона' у форми ексеприменталних, радиофонских остварења у трајању од двадесет минута из два главна центра – Берлина у организацији Дојчландрадио Култура и Беча којим руководи Кунстрадио Аустријског радија ОРФ. Уз саме радове, слушаоци ће моћи да чују и џинглове станица и најаве на различитим језицима.

У организацији Драмског програма – Радионице звука и Трећег програма, Радио Београд ће се представити радом једног од оснивача и дугогдишњег сарадника Електронског студија Радио Београда Пола Пињона. Он ће уз помоћ уређаја EMS Synthi 100, на којем је иначе радио и у чијој је набавци учествовао 1972. године, покренути 'конверзацију' између фрагмената композиција насталих на овом синтетизеру звука у прошлости и њему својствених живих машина (zoetic machines) које још назива и 'бићима'. Другим речима, ова аутономна, аутогенеративна звучна 'бића' изграђена уз помоћ Синтија 100 ће добијати подстицаје за свој 'живот' од фрагмената старих електрокустичких дела, чиме ће настати ужурбани разговор прошлости и садашњости.

Слушаоци Радио Београда ће бити у прилици да прате стрим HAYDN на којем ће поред нашег прилога се наћи и:

20:00 - 20:30 пројекат Freq-wave (уживо)

20:30 - 21:00 Acoustic Fingerprint, Радио Швајцарске у Лозани (уживо)

21:00 - 21:20 Imago Sonoris 6 - Folk me (Hard)!, Словачки радио из Братиславе

21:20 - 21:40 Sailor, Хрватски радио, Загреб

21:40 - 22:00 It's Dark Outside, Рабе Радио из Берна

22:00 - 22:20 The Belgrade Synthi 100 Talking to Its Past, Радио Београд

22:20 - 22:40 Title, Радио Влтава, Чешки радио из Прага

22:40 - 23:00 Synesthetic Ivo, Аустријски радио из Беча

23:00 - 23:20 Corona Nights in Ljubljana, Словеначки радио из Љубљане

23:20 - 23:40 BRATTY RADISH!, Радио Планктон из Антверпена

23:40 - 00:00 Future Voices / Zukunftsmusik, Дојчландрадио Култур из Берлина у сарадњи са фестивалом CTM

Више података о манифестацији Рођендан уметности можете пронаћи на линковима http://artsbirthday.net и https://arsacustica.wordpress.com

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво