Читај ми!

Џез

Емитујемо снимак концерта дуа кларинетисте Бена Голдберга и пијанисте и клавијатуристе Мајкла Колмена, одржаног 30. априла 2018. године у Experimental Sound студију у Чикагу.

Кларинетиста Бен Голдберг и пијаниста Мајкл Колмен актери су америчке независне музичке сцене на раскршћу џеза и експерименталног приступа савременој композицији. Голдберг је градио репутацију као члан поставе Тин Хат, властитог трија са Грегом Коеном и Кенијем Волесеном, те многих других ауторских постава, комбинујући модеран приступ џезу са клезмером и алтернативном рок и поп музиком. Колмен је, пак, познат по експерименталним техникама снимања и фокусу на текстуру у приступу звучној слици. Обојица су своје каријере везали за такозвану Заливску сцену у Сан Франциску и Оукленду.

Њихов пројекат Practicioner којим су се представили у Experimental Sound студију у Чикагу, представља осврт на албум Hocus Pocus легендарног Стива Лејсија, једног од најзначајнијих авангардних музичара у историји џеза. Голдбергов и Колменов приступ је минималистички и хипнотичан, заснован на аранжманима који подсећају на низ звучних минијатура. Иако концерт карактерише репетитивни приступ основним мотивима оригиналних композиција, сталним преплитањем инструмената и одсуством стриктних улога унутар дуа двојица музичара постижу динамичну интеракцију, те одржавају пажњу и напетост код слушаоца.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво