Музика света

Curious Classics фестивал – Трио Роса Дејлија

Настављамо циклус посвећен фестивалу Curious Classics који је организован од 20. фебруара до 9. марта у Стокхолму. У вечерашњој емисији чућете снимак са концерта Трија Роса Дејлија, одржаног 7. марта у дворани Сталет

Организатори фестивала Curious Classics су поставили питање да ли се класична музика зауставља на Баху, Моцарту и другим ауторима западноевропске културе, или је универзум класичне музике много већи. У том смислу, они се окрећу класичној музици других култура: јапанској, кинеској, арапској, персијској, јерменској, корејској, али модерној музици која инкорпорира елементе ових традиција. За организаторе је класична музика управо она коју различита друштва називају својом „традицијом”, односно својим музичким каноном, где су развијени принципи, правила и системи компоновања и извођења. Знатижеља и радозналост према другим културама су упориште овог фестивала,па отуда и назив Curious Classics што у слободном преводу значи Радознали класици.

Рос Дејли, чувени мајстор критске лире ирског порекла, већи део свог живота провео је путујући Блиским Истоком, Централном Азијом и Индијом где је учио од најбољих уметника. Преко тридесет пет година живи на Криту, а 1982. је на овом острву основао и едукативни институт под називом „Музичка радионица Лавиринт”. Музичари из различитих делова света окупљају се на овом месту како би уз Дејлијево менторство креативно приступили традиционалним музички идиомима. Осим радионица и семинара, занимљива је и чињеница да се на институту чува више од 250 инструмената које је Рос Дејли сакупио током својих путовања. У фокусу његових интересовања су модалне музичке традиције Азије, Блиског Истока, Индије и Африке, а до сада је објавио скоро четрдесет албума ауторске музике за критску лиру.

На концерту у Стокхолму, Рос Дејли је свирао критску лиру, саз, тарху и турски жичани инструмент под називом џура. Поред њега наступили су и Кели Тома – критска лира и Бижан Шемирани – деф, томбак и бендир.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво