Читај ми!

Музика вива

Снимак затварања 26. Међународне трибине композитора. На програму овог концерта одржаног 10. октобра 2017. године, била су дела Југа Марковића, Исидоре Жебељан, Станка Симића, Владимира Тошића, Венхуи Жи и Југослава Бошњака. Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије дириговао је Бојан Суђић, а као солиста наступио је пијаниста Владимир Цвијић.

Чућете композицију Вокатив Југа Марковића која је изабрана међу препоручена дела Међународног Рострума композитора у Будимпешти 2018. године. Овај аутор тренутно гради успешну међународну каријеру, после завршених студија композицијe у класама Властимира Трајковића и Зорана Ерића. Тренутно се налази на усавршавању при париском Иркаму. Његова дела су извођена на значајним фестивалима попут Донауeшингена и фестивала у Екс-ан-Провансу, а презентовали су их уважени ансамбли за савремену музику попут Клангфорума из Беча или ансамбла Ентерконтампорен из Париза. 

Зујте струне... метаморфоза на теме из Моцартове „Чаробне фруле" дело је Исидоре Жебељан, која нас је прерано напустила 29. септембра ове године. Ово дело композиторка је написала 2013. године за свечано отварање фестивала у Брегенцу, а у њему се спајају све карактеристике писма Исидоре Жебељан - енергичност, ритмичка силовитост, оркестрационо богатство и маштовити, а опет језгровити дијалог са Моцартовом заоставштином.

Симфонијску слику Посматрање неба написао је Станко Симић. Овај аутор рођен 1987. године, основне студије композиције похађао је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Властимира Трајковића, а потом и мастер студије у класи Зорана Ерића. Упоредо завршава мастер студије из клавира у класи Лидије Станковић. Учествовао је на семинарима код еминентних композитора као што су Лука Франческони, Лари Алан Смит, Рокус де Грут, Нилс Хенрик Асхајм, Клеменс Гаденштетер и Јан Робен.

Дуо за клавир и оркестар под називом Мотус нашег минималисте Владимира Тошића настаo је на предлог пијанисте Владимира Цвијића који ово дело изводи и на снимку који представљамо у емисији. Ова композиција је у основи облик ронда са три теме. и то је први пут да је аутор користио један традиционалан облик овог типа, који по његовим речима „садржи извесну дозу репетитивности тако типичне за моје стваралаштво". 

Рафинирана оркестарска композиција Кад дођу сунца зраци дело је кинеске ауторке Венхуи Жи и нспирисана је стиховима из песме „Шетња" Рајнера Марије Рилкеа. 

Дело Велики прасак Југослава Бошњака настало је 2016. године и наставак је композиције Свемир која је добила Награду града Београда исте године. Композиција је ауторова унутрашња музичка визија догађаја који се збио пре више од тринаест милијарди година, којим је из малог језгра настао видљиви бескрајни простор. 

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво